Националният военен университет "Васил Левски" отбелязва 140 години от създаването

...
Националният военен университет "Васил Левски" отбелязва 140 години от създаването
Коментари Харесай

Националният военен университет "Васил Левски" отбелязва 140 години от създаването си

Националният боен университет "Васил Левски " отбелязва 140 години от основаването на първото висше военно учебно заведение в България и 140 години от слагането на началото на военното обучение у нас. Това заяви за пресклуба на Българска телеграфна агенция във Велико Търново бригаден военачалник Пламен Богданов, шеф на НВУ "Васил Левски ".

Той уточни, че програмата за честванията ще продължи през цялата 2018 година, а кулминационната точка ще бъде през месец ноември.
Националният боен университет е правоприемник на първото военно учебно заведение, основано на 26 ноември, 1878 година, уточни неговият шеф.

В навечерието на датата университетът ще провежда Юбилейна научна конференция. Ще бъде открита паметна плоча на мястото, където е била първата дислокация на военното учебно заведение в София.

Планира се и печатане на карта с всички дислокации на военни образователни заведения, функционирали в България за тези 140 години, уточни той.

По думите му те са били повече от 100 под друга форма, в другите години, свързани с другите типове въоръжени сили и родове войски.

В края на май Военният университет ще е хазаин на заключителния стадий на четвъртата олимпиада по обща политика, сигурност и защита на Европейски Съюз, едно от 14-те събития по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, за което дава отговор Министерството на защитата, прецизираха от управлението на университета.

В олимпиадата вземат участие курсанти от страните членки на Европейски Съюз, които показват свои есета свързани с общата политика на сигурност и защита на организацията.

В заключителният стадий от 20 до 25 май във Велико Търново ще бъдат оповестени десетте най-хубави есета.
Инициативата се провежда взаимно с изпълнителната група за продан на млади офицери, въодушевена от програмата "Еразъм " и Европейския лицей за сигурност и защита в Брюксел, означи бригаден военачалник Пламен Богданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР