Националният център за безопасен интернет е застрашен да спре да

...
Националният център за безопасен интернет е застрашен да спре да
Коментари Харесай

Националният център за безопасен интернет може да спре работа

Националният център за безвреден интернет е заплашен да спре да работи. Към него се обръщат с изключение на деца и родители, учители, обществени служащи и други експерти, работещи с младежи.

С настъпването на епидемията от COVID-19 се следи двойно нарастване на сигналите. От 9289 през 2019 година на 17 855 през 2020 година

За 16 години работа Центърът за безвреден интернет работи с две телефонни линии. Горещата поема сигналите за тежко принуждение, трафик и полова употреба над деца, към консултативната са случаите на онлайн тормоз. За тези години е обработил 63 000 сигнала. Финансира се напълно на планов принцип и дарения.

Заради липса на държавно финансиране центърът може да бъде закрит, споделя Мария Брестничка.

„ Най-тъжното е, че този край е предупреден от най-малко 5 години. Колегите непрекъснато сигнализират парламент и изпълнителна власт за това, че финансирането завършва “, добавя тя.

Решение на проблема оферират от Държавната организация за протекция на детето: „ До намирането на трайно решение за Националния център за безвреден интернет, както и до момента, разполагаем на всяко дете и възрастен, непрекъснато и гратис е Националната телефонна линия за деца 116 111. Както и до момента консултантите оказват поддръжка и консултация при всеки подобен случай “.

Според чиновниците в центъра само министерството на електронното ръководство може да реши казуса. Оттам се въздържаха от коментар. А Центърът за безвреден интернет има средства за още няколко седмици работа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР