Националният статистически институт удължава срока за набиране на преброители и

...
Националният статистически институт удължава срока за набиране на преброители и
Коментари Харесай

Липсват преброители и контрольори за Преброяване 2021

 Националният статистически институт удължава периода за набиране на преброители и контрольори за идното Преброяване на популацията и жилищния фонд до 16 ноември 2020 година.

Към момента общо за страната са набрани 53.3% от авансово планувания брой преброители и 61.7% от контрольорите, като обстановката е друга в обособените общини. В 103 общини претендентите са повече от 85%,  като има и такива, с повече от нужния брой претенденти. В 20 общини и региони в най-големите градове, деклариралите интерес са под 20%.

Както и до момента, претендентите би трябвало да подадат заявление по пример в общината, в която желаят да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от уеб страницата на Преброяване 2021 и в уеб страниците на общините.

При Преброяване 2021 обитаемоте места на територията на страната ще бъдат разграничени на преброителни сектори, като всеки ще съдържа почти 100 - 120 жилища и 250 - 300 лица, според от размера и характерностите на обитаемото място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече сектори според от преброените онлайн лица.

Заплащането на преброителите е несъмнено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лева, за преброено жилище - 1 лев, а за преброена постройка - 70 стотинки. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще би трябвало да вземе специфичен код, който генерира осведомителната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото възнаграждение на всеки преброител ще е самостоятелно и ще варира според от брой здания, жилища, лица, електронно преброени.

В интервала 1 - 15 февруари 2021 г.  един преброител би могъл да създаде приблизително към 400 лв. за един преброителен сектор при 50% електронно преброени, само че с опцията да поеме преброяването на 2 или 3 сектора, неговото възнаграждение може да доближи над 1000 лв..

Най-подходящи за преброители са отзивчиви хора, които имат най-малко приблизително обучение, занимание в икономическата и финансовата сфера, с механически знания и практикуващи обществени действия и администрация, както и студенти. Те ще имат право да посещават семействата от техния преброителен сектор от 8.00 заран до 20.00 часа вечер, в това число събота и неделя. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Национален статистически институт, като преди този момент ще преминат специфични образования и ще подпишат декларация за запазване на статистическата загадка на получената информация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР