Националният статистически институт (НСИ) работи по актуализираната демографската прогноза за

...
Националният статистически институт (НСИ) работи по актуализираната демографската прогноза за
Коментари Харесай

Колко милиона ще бъдем до 2080 г.?

Националният статистически институт (НСИ) работи по обновената демографската прогноза за развиването на популацията по пол и области в вероятност до 2085 година и се чака тя да бъде подготвена до края на годината.

Това заяви Магдалена Костова, шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт.

Предишната прогноза е направена на база данните от предходното броене и от съществуващата статистика сред двете преброявания.

" Сега имаме доста огромно понижение на популацията, което естествено ще се отрази и на прогнозата ", добавя специалистът и показва, че упованията са тя да е по-песимистична, тъй като демографските процеси в страната от години са едни и същи – популацията понижава, застарява, има ниска раждаемост и висока смъртност и емиграция.

" Няма статистически демографски индикатори, които да дефинират по кое време една страна изчезва.Една страна не може да спре да съществува, тази територия постоянно ще остане. Тук са живели и 2 млн. души, и 9 млн., и в този момент - 6,5 млн., въпросът е какви хора ще обитават на тази територи ", разяснява специалистът.

При последното броене през 2021 година статистиката регистрира, че популацията на България към този момент е 6 519 789 души, интензитетът на понижение се е нараснал по отношение на предходните преброявания, съвсем 24 % от популацията на страната е на 65 и повече навършени години.

Положителната вест е повишението на просветителното ниво на популацията – всеки четвърти е с висше обучение, само че става дума за количествено измерение на индикатора, тъй като преброяването не може да откри качеството на образованието.

При последното броене бе регистрирано, че популацията е с 844 000 души по-малко по отношение на предходното, като 500 000 са от отрицателен натурален приръст и малко над 344 000 са от негативно миграционно салдо – хора, които са напуснали страната и не са се върнали в родината си.

Процесите в региона на демографията, които се случиха заради Коронавирус пандемията – високата смъртност, регистрираният огромен поток на миграция от градовете към селата и завръщането на българите в родината, не се оказа устойчива наклонност.

Демографската прогноза, върху която в този момент Национален статистически институт работи, още веднъж ще е в три сюжета – скептичен, реален и оптимистичен, като и трите са съобразени с динамичността на демографските процеси.

По-оптимистичният вид е с хипотеза за конвергенция с развиването на Европейски Съюз в подтекста на участието на страната ни в Общността, което допуска развиването на стопанската система на страната ни да е паралелно с останали страни от Европейски Съюз, което допуска конвергентност и в демографските събития, посочи специалистът.

Според последната прогноза, оповестена от Национален статистически институт през 2018 година, която е реалистична и основана на конвергентността, през 2080 година общият брой на популацията на България трябваше да бъде 4 872 317 души.

Според прогнозата при втория оптимистичен вид общият брой на популацията в страната ни през 2080 година трябваше да бъде 5 205 354 души, а при песимистичния сюжет популацията на България трябваше да е 4 692 336 души.

" За да се преодолеят отрицателните демографски процеси, ограниченията би трябвало да са таргетирани ", счита специалистът.

По думите ѝ раждаемостта в България следва европейските трендове, което значи, че ограниченията по-скоро би трябвало да се насочат към задържането на българите в страната и вероятно към привличане на някакъв поток от имигранти, които да подобрят възрастовата конструкция на популацията и да се усили делът на дейното население в страната.

" Основното е да се основат условия българите да остават в родината си ", акцентира специалистът, а по думите ѝ това минава през възстановяване на достъпа до образованието, опазването на здравето, инфраструктурата.

Костова взе участие в спорен конгрес на тематика " Необратим ли е демографският срив в България? ", проведен от съдружие " Гражданска самодейност България 2050 " с поддръжката на Центъра за демографски проучвания и образование и други публични организации.

Според прогноза на Организация на обединените нации до края на века България ще се " свие " до 3 млн. души

Председателят на сдружението Валентин Съйков подсети, че откакто популацията на България е било съвсем 9 млн. през 1989 година, към този момент сме 6,5 млн. " Колкото ни завари Втората международна война ", разяснява Съйков и добави, че единствено за десетте години сред двете последни преброявания България е претърпяла най-голямата си демографска загуба – над 844 000 души. Той цитира прогноза на Организация на обединените нации, съгласно която до края на века България ще се " свие " до 3 млн. души.

" Толкова, колкото при съединението на Княжество България с Източна Румелия ", означи Съйков.

" Това, че сме очевидци на срив в броя на популацията е несъмнено, остава въпросът дали рецесията се трансформира в необратима злополука, или е допустимо въпреки всичко да бъде овладяна ", уточни той и добави, че " решението е в ръцете на цялото българско общество ".

Проф. д.н. Нако Стефанов, лекар на философските науки и лекар по история, съобщи, че тежката социодемографска злополука на България към този момент е трансформирала значими елементи от страната в антропологически пустини – Северозападна, Североизточна и Югоизточна България. Заради демографския взрив в редица континенти, съгласно учения е неизбежна и демографската вълна у нас.

" Желаем или не, нас към този момент ни сполетява демографска вълна, тъй като ние освобождаваме територия и естествено към нас се задвижват маси от хора, съобщи Стефанов. Ако през днешния ден стартираме с действия за демографско възобновление на България, най-рано след пет до 10 години ще усетим въздействието ", предизвести ученият, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР