Националният статистически институт (НСИ) отчита 11% спад на индекса на

...
Националният статистически институт (НСИ) отчита 11% спад на индекса на
Коментари Харесай

Спад в производството на електричество, топлоенергия, газ и добивната промишленост

Националният статистически институт (НСИ) регистрира 11% спад на показателя на промишленото произвеждане по отношение на май 2022 година . Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Увеличение с към % бележат месечните индикатори на промишленото произвеждане, оборота на търговията на дребно, както и в строителната продукция.

Промишлено произвеждане.

Спад в промишленото произвеждане на годишна база е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26.1%, в добивната индустрия (24.0%), и при преработващата индустрия - с (8.3%).

 Снимка 625653
Източник:

В преработващата индустрия се следи значителен спад по отношение на съответния месец на миналата година при производството на тютюневи произведения (36.7%), производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - (28.7%), производството на дървен материал и произведения от него, без мебели (28.4%), производството на мебели (25.7%) и производството на химични артикули (25.0%).

Ръст е регистриран при: производството на транспортни средства, без коли и производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с по 22.2% и производството на железни произведения, без машини и oборудване (16.3%).

 Снимка 625654
Източник:

Увеличение на месечна база през май 2023 година по отношение на април бележат производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.8%, в преработващата индустрия - с 0.7%, а намаляване в добивната индустрия - с 4.7%.

Значително нарастване се следи при производството на транспортни средства, без коли - с 9.4%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 8.8%, производството на съществени метали - с 4.7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4.1%.

Спад е регистриран при производството на химични артикули (11.9%), и производството на мебели (11.5%).
 Снимка 625656
Източник:

Търговия на дребно.

Според календарно изгладените данни, през май 2023 година се следи нарастване на оборота с 1.5% по отношение на предходния месец, и с 1.8% по отношение на май 2022 година

 Снимка 625658
Източник:

Спрямо същия месец предходната година се следи повишаване на оборота във всички огромни групи : търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.0%), търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения (с 1.6%) и търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.4%).

Ръст е регистриран при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 9.2% и при търговията на дребно с разнородни артикули - с 5.6%. По-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения (11.3%) и при търговията на дребно с компютърна и информационна техника и други потребителски артикули (7.4%).

На месечна база, през май 2023 година е регистрирано нарастване на оборота по отношение на април при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.4% и при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 1.1%, до момента в който в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е записано понижение - с 0.3%. По-значително нарастване е записано при търговията на дребно с компютърна и информационна техника и други потребителски артикули - с 9.9% и при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.5%.

Строителство.

При строителството не се следят изключително промени. Индексът на продукцията в бранш " Строителство " е с 1.0% над нивото от предходния месец.
 Снимка 625659
Източник:

През май 2023 година показателят на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над нивото от предходния месец, като нарастването при гражданското/инженерното строителство е с 1.2%, а при сградното строителство - с 0.9%.

При календарно изгладените данни на строителната продукция не се следи изменение в съпоставяне със същия месец на 2022 година.
 Спад в индустрията, строителството и търговията
Спад в индустрията, строителството и търговията

Спадът за април е на месечна база, както и по отношение на същия месец предходната година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР