Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри единодушно проекта на нов

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри единодушно проекта на нов
Коментари Харесай

Тристранката одобри единодушно новия дизайн на мярката 60/40

Националният съвет за тристранно съдействие утвърди единомислещо плана на нов дизайн на мярката 60/40. Предвижда се мярката да работи до 30 септември, като при нужда може да бъде удължена и до края на годината, осведоми Българска телеграфна агенция. 

" За вероятно удължение първо би трябвало да се видят икономическите индикатори за третото тримесечие и в случай че се наложи мярката да бъде продължавана, тя ще е за съответни браншове, които не престават да имат усложнения с възобновяване ", коментира министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.  

Подпомагането на служащите ще бъде по същата скица - за всеки обезпечен служащ и чиновник ще се дават средства в размер на 60 на 100 от осигурителния приход за май 2020 г. и 60 на на 100 от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца в интервала от 1 юли 2020 до 30 септември 2020 година В бранш хотелиерство и ресторантьорство за наети след 1 юни 2020 критерият е застрахователен приход за длъжността.

Отпада условието работодателите да са платили налози или осигуровки за 2020, само че би трябвало да са ги заявили като дължими. Трябва да са платили налозите към 31 декември 2019 година.

Срокът за обработка на заявките бихме желали да се усили от 7 на 10 дни. 

Разширява се обхватът на секторите, които могат да аплайват, като се слага специфичен акцент на служащите и чиновниците в бранш хотелиерство и ресторантьорство и особено върху сезонните служащи. Средства няма да се изплащат за чиновници в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни действия, държавно ръководство. В бранш опазване на здравето всички, които нямат контракти с НЗОК, ще могат да аплайват за обезщетения. Лекари по дентална медицина ще могат да аплайват, частни детски ясли и частни детски градини, както и разнообразни образователни центрове, също. 

Мярката 60/40 от 1 юли ще работи дружно с две интервенции по ОПРЧР. Работодателите ще могат да аплайват както по схемата, по този начин и за обезщетения от 290 лв. в секторите пътнически транспорт и туризъм.

От 1 юли работодателите ще могат да аплайват и по мярката " Заетост за теб ", с която биха могли да наемат безработни за интервал от 3 месеца, за които ще получават 610 лв. и осигуровките. Ако шеф кандидатства по тази мярка и 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице, изясни Сачева.

Работодатели и синдикати обясниха, че поддържат новия дизайн на мярката, защото са отразени предложенията им. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров дефинира схемата като работеща, доказателство, по думите му, са непокътнатите работни места.

" По данни на Агенцията по заетостта към 25 юни 2020 година броят на записаните безработни в страната е 277 160 души, като за интервала на изключителното състояние досега 78 568 индивида са намерили работа, като в последните три седмици има възходяща наклонност, в която повече хора намират работа, в сравнение с губят ", сподели министър Сачева. За последните дни приблизително по 2000 души дневно намират работа.

Изплатените средства досега по сегашния дизайн на мярката са 114,7 млн. лв., като е непокътната заетостта на към 150 хиляди души. " Очаква се заплащанията да продължат, има заявки за съвсем 290 хиляди души от съвсем 18 хиляди работодатели ", добави Сачева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР