Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди днес повторно увеличението на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди днес повторно увеличението на
Коментари Харесай

Тристранката обсъди повторно размера на минималната заплата

Националният съвет за тристранно съдействие разиска през днешния ден наново нарастването на минималната работна заплата за страната от 420 на 460 лева

Причината точката да бъде включена в дневния ред е анулацията на постановлението за размера й от Върховния административен съд заради неспазена процедурата за консултиране с работодателските организации. След повторното разискване Министерският съвет ще би трябвало да приема ново разпореждане и да я дефинира със задна дата още веднъж на 460 лева

Увеличението на минималната заплата от началото на годината с 9.5 % дава позитивен резултат, регистрира общественият министър Бисер Петков, представен от Българска национална телевизия.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев съобщи, че в България се организира неверна политика по приходите, която отглежда готованци и гони квалифицираните хора отвън страната. Той уточни, че България е с петата най-висока минимална работна заплата по отношение на брутния вътрешен артикул в Европейски Съюз. Производителността на труда в страната е 15.26 на 100 от тази в ЕС-28, а възнагражденията са 21.07 на 100 от тези за Европейски Съюз - 28, което демонстрира, че заплатите изпреварват продуктивността на труда съпоставено с останалите страни в Европейски Съюз, сподели Велев, представен от Българска телеграфна агенция.

България има и по-висок размер на съотношението отплата на наетите като % от Брутният вътрешен продукт от множеството източноевропейски страни, а от всички страни членки на Европейски Съюз има най-високия растеж на това съответствие за интервала 2005 -2016 година, акцентира Велев. Той цитира данни, съгласно които приходите на работещите в страните от Европейски Съюз без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи от тези на трудещите се, където има регламентирана минимална работна заплата, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска. Направените калкулации демонстрират, че междинната работна заплата за страните, които нямат регламентирана минимална работна заплата, е доста по-висока от тази в страните, които имат регламентирана наложителна минимална работна заплата, добави той.

Заместник - ръководителят на БСК Димитър Бранков добави, че освен частните компании, само че и общинските предприятия имат усложнения с размерите на минималната заплата. В общинските лечебни заведения заплатите на медицински сестри и санитарки са съвсем изравнени, добави той.

Любен Томев от КНСБ уточни, че България продължава да бъде с най-ниската минимална работна заплата в Европейски Съюз. Данните на синдиката сочат, че брутната добавена стойност на един ангажиран у нас е 45 % от междинната за Евросъюза, а компенсацията за наемен труд е 40 на 100.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР