Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не се разбра линията

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не се разбра линията
Коментари Харесай

Линия на бедност от 526 лв. удари на синдикален камък

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) не се разбра линията на беднотия от 2024 година да се прокара на 526 лева

Срещата на НСТС бе открита от вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Становище първо взеха от отрасловите министерства. Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски съобщи, че финансовото ведомство утвърждава линията на беднотия да е 526 лева Одобрение бе получено от всички работодателски организации, само че не и от синдикатите.

Припомняме, че линията на беднотия бе препоръчана още в първите дни на кабинета Денков през юни. Сега тя е 504 лева, т.е. нарастването е 22 лева, или 4.4%. Допреди няколко години от този индикатор не зависеше нищо. След това с него бяха обвързани единствено помощите за хора с увреждания, само че от 2024 година смяната му ще повлияе върху всички обществени помощи, защото от 1 юни тази година те също са обвързани с линията на беднотия.

Интересното е да се означи, че всички работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската комерсиално промишлена палата (БТПП), Съюзът за стопанска самодейност (ССИ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поддържаха линията на беднотия да е 526 лева от 2024 г . Аргументът - обосновано и вярно предложение на страната поради обновената средносрочно бюджетна прогноза, както и поради плана на обновената средносрочно бюджет прогноза за тригодишния интервал. Те обаче желаят да знаят какъв брой би коствало на бюджета да се усили линията на беднотия от следващата година.
 23% от жителите на България остават под прага на беднотия през 2022 година
23% от жителите на България остават под прага на беднотия през 2022 година

Линията на беднотия приблизително за страната е била 525.92 лева на месец

Синдикатите обаче се оповестиха срещу линията на беднотия да е 526 лева Главният икономист на КНСБ Любослав Костов настоя да се вкара дребната потребителска кошница в линията на беднотия и да се промени методиката по изчисляването ѝ. КНСБ не одобряват сегашната методиката, която се употребява сега и по тази причина няма да поддържат увеличението ѝ на 526 лева от 2024 година

КТ " Подкрепа " също не са съгласни с линията на беднотия . Те също упорстват за промени, като една от тях да е методиката, по която се пресмята линията на беднотия, и сумата да е доста по-адекватна от предлаганата. Малко би трябвало да се развържат ръцете на министъра на труда и обществената политика, с цел да може следващата година да има доста по-адекватна сума за линията на беднотия, настояха от КТ " Подкрепа ".

Очевидно е, че данните са окончателно остарели. Инфлацията през 2022 година беше 15.3%, като при храните стигна до 22%, а през 2023 година цените на стоките и услугите не престават да порастват. Ако размерът на линията на беднотия не се актуализира, индикаторът няма по какъв начин да отразява действителната социално-икономическа обстановка в страната, настояват от КТ " Подкрепа ". От синдиката упорстват методиката да се промени и линията да се актуализира с размера на инфлацията, с цел да се компенсира най-малко частично изоставането на данните, които са база за нейното пресмятане.

Припомяме, че по-рано този месец НСТС не реализира и единодушие по отношение на размера на за 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР