Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи законопроект за

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи законопроект за
Коментари Харесай

Без допълнителен отпуск за майките у нас

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) не поддържа законопроект за смяна на Кодекса на труда на " Воля ", с който се предлага майките с деца до 18-годишна възраст да имат право на в допълнение - за всяко дете, на един работен ден заплатен годишен отпуск за всяка календарна година.

Синдикалните организации обявиха поддръжка, Българската търговско-промишлена палата кардинално поддържа предлагането, а останалите работодателски организации и Министерството на труда и обществената политика (МТСП) се въздържаха от поддръжка, като имат кардинални съображения, заключи ръководителят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова след съвещанието на съвета.

В претекстовете за предлагането за смяна се отбелязва, че в Кодекса на труда е уредена опцията посредством групов трудов контракт да бъде контрактуван спомагателен заплатен отпуск за всяка работничка с едно или повече деца, само че със законодателната смяна се вкарва наложителен подобен ден. Така смяната ще засегне всички майки, а освен тези, които са страна по групов трудов контракт, пишат вносителите.

МТСП не поддържа законопроекта с причините, че през юли беше оповестена инструкция на Европейската комисия за равновесие сред персоналния и професионалния живот , която би трябвало да бъде въведена в националното законодателство в границите на тригодишен интервал, сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

Той напомни, че в тази инструкция една от ограниченията е въвеждането на наставнически отпуск за развъждане на деца до 8-годишна възраст, като българското законодателство би трябвало да бъде деликатно синхронизирано с директивата. Другият мотив, с който министерството не поддържа законопроекта, е, че нарушава главен принцип на законодателството - равнопоставеност на всички обезпечени, като планува този спомагателен отпуск единствено за майките. -->

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) показва кардинална поддръжка за този метод и счита, че това е в подтекста на директивата на Европейски Съюз за съвместяване на персоналния и професионалния живот, сподели Ася Гонева от синдиката. От КНСБ оферират тази опция да бъде разширена и във връзка с бащите.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " уточни, че от синдиката поддържат предлагането, тъй като би трябвало да се предизвикват всички ограничения с демографски позитивен резултат. Същевременно обаче от Конфедерацията означават, че все още няма дискриминация за майките, които не се употребяват от договореностите по групови трудови контракти, защото всеки един служащ в страната би могъл или да се причисли към действителен КТД, или да провежда профсъюз на работното си място и да инициира договаряния за КТД за спомагателен заплатен отпуск.

От АИКБ считат, че опциите, които дава груповото трудово договаряне, не изключва опцията работничките да договарят с работодателите си повишен размер на платения годишен отпуск за една или друга цел. Мотив за неподкрепата е и неналичието на финансови планове - по какъв начин тези спомагателни дни отпуск ще се отразят на стопанската система.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР