Националният съвет на БСП ще се събере утре, за да

...
Националният съвет на БСП ще се събере утре, за да
Коментари Харесай

БСП свиква вътрешнопартийно допитване за това дали да подкрепи кабинета Габриел

Националният съвет на Българска социалистическа партия ще се събере на следващия ден, с цел да провежда вътрешнопартийно допитване дали социалистическата партия да поддържа номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Това стана ясно след лидерска среща в Народното събрание, на която участваха ръководителите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - Бойко Борисов и Корнелия Нинова и претендентът за министър председател Мария Габриел.

В началото на диалозите Мария Габриел показа визията си за експертно държавно управление, което да работи с ясно обрисувани цели, стратегия и периоди за мандат и попита Българска социалистическа партия дали биха подкрепили такова държавно управление.



Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори, че социалистическата партия е изрично " за " нуждата от работещо държавно управление като посочи, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година.

Очерта, обаче, общите визии и разликите сред двете партии.

От Българска социалистическа партия се афишират изрично за присъединение на страната към Шенген и активирането на средствата по Плана за възобновяване и развиване. Подкрепят и провеждането на правосъдно промяна.

" Съдебната промяна - но смислена - със задълбочена смяна в законите, в случай че би трябвало - смяна в Конституцията. Сменяме Гешев, с цел да сложим Пешев не е правосъдна промяна ", уточни тя.

На срещата Нинова получи гаранции и че ГЕРБ няма да иницира промени в конституцията, които да разрешат приемането на Истанбулската спогодба.

Снимки: Десислава Кулелиева



Различия във вижданията на двете политически сили има за недостига на бюджета, присъединението към еврозоната и оръжията за Украйна.

Социалистите упорстват недостига да е 4%-4,5% - по-висок от изискуемите за присъединение към еврозоната 3%, само че по-нисък от предлаганите 6% от служебния кабинет.

" Ние не споделяме визията недостига да е под 3% за в този момент и незабавно да се влезе в еврозоната. За нас това е доста внезапно орязване на разноски, а и при тези равнища на инфлация и недостиг е ясно, че 2025 няма да приемем еврото, изключително за сметка на най-бедната страна в Европейски Съюз. Да помислим дефицитът да е сред 4% и 4,5% - можем ли да балансираме бюджета в интерес на хората? ", попита Нинова.

Мария Габриел отговори, че има опция 2024 недостига да се свие и под 4%.



Социалистите няма да правят отстъпка от това, че България не би трябвало да праща оръжия за Украйна, сподели още Нинова и попита по какъв начин Българска социалистическа партия би работила с пратия, която има противоположната позиция.

По тематиката оръжие за Украйна - форматът не е коалиция. Вярвам, че всяка партия може да резервира идентичността си без това да попречва съставянето на държавното управление. Затова съм признателна за тези диалози, тъй като те ще очертаят общото, само че ще разрешат всеки, подкрепил това държавно управление, ще резервира своята еднаквост ", отговори Мария Габриел.

" Ако подкрепим такова държавно управление, само че то изпрати оръжия за Украйна, ние мигновено ще го напуснем ", отговори Корнелия Нинова.



Днес в 15.00 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на първата политическа мощ след изборите ГЕРБ-СДС.

Номинираната за министър председател Мария Габриел ще има една седмица да показа състав и конструкция на бъдещо държавно управление. След това кабинетът би трябвало да бъде гласуван от Народното събрание.

Вчера стана ясно, че Габриел ще предложи експертно държавно управление с небосвод 1 година. Все още не е ясно кои политически сили ще поддържат експертен кабинет. От ПП-ДБ ще отговорят на следващия ден.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР