Националният съвет на БСП оценява положително резултатите от първите 100

...
Националният съвет на БСП оценява положително резултатите от първите 100
Коментари Харесай

БСП с оценка на 100-те дни управление

Националният съвет на Българска социалистическа партия прави оценка позитивно резултатите от първите 100 дни ръководство на държавното управление и дава висока оценка на работата на излъчените от партията министри. Това сподели водачът на столетницата и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

" Очертаваме два триумфа, една уязвимост на държавното управление, три задания, които ни чакат и три казуса, които чакат своето решение”, добави тя.

" Двата триумфа - държавното управление съумя да преведе страната в най-тежките зимни месеци сполучливо посредством наложения мораториум, с обезщетенията и поддръжката за бизнеса, с мярката 60/40. Кабинетът организира и борба с опитите да се спекулира с цените. Осигури обществена поддръжка за обществено слаби и енергийно небогати. Вторият неоспорим триумф е приемането на Бюджет 2022, макар другите отзиви сред съдружните сътрудници, ние приехме бюджет с два съществени акцента”, изясни Нинова.

В държавното управление тя уточни, че има една уязвимост. " Нарушената съгласуваност, неприятна връзка посред ни. Изградихме четири нива на връзка и взимане на решения - Лидерски съвет, Министерски съвет, Председателски съвет и 18 експертни съвета по силата на съдружното съглашение. Твърде доста нива на разискване и взимане на решения, които от време на време заради неприятна връзка между тях излъчвахме разнообразни сигнали, от време на време сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази уязвимост би трябвало да я преодолеем, тъй като излъчва неустановеност и неустойчивост. А ние желаеме тъкмо обратното”, акцентира тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни и кои са трите казуса - оръжията за Украйна, присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз и избора на гуверньор на Българска народна банка.

" Националният съвет препотвърждава следните позиции - Българска социалистическа партия изрично се афишира, както и до момента - срещу износа на оръжия, муниции, артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна. Освен че за нас това значи ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Няма по-висша полезност от мира. И няма по какъв начин да желаеме мир, когато доставяме някоя от страните с оръжия за война. Ние желаеме войната да спре”, добави Нинова, представена от Народоосвободителна въстаническа армия.

" Нито в Министерския съвет като министри, нито в Народно събрание като парламентарна група, нито аз персонално, ще дадем и един глас за решение или един автограф върху документ, който съставлява експорт на оръжия, муниции за Украйна”, безапелационна е тя.

Националният съвет е препотвърдил и позицията за Северна Македония. " Стартиране на развой по присъединение към Европейски Съюз да стартира едвам след осъществяване на двустранния контракт сред България и РСМ”, безапелационна е Нинова.

Относно избора на шеф на Българска народна банка тя съобщи, че гуверньорът не трябва да е човек, излъчен от политически партии в Народното събрание и да е народен представител. " Това би трябвало да е специалист, почитан от всички, с неоспорим интернационален опит и авторитет”, съобщи водачът на столетницата.

Нинова уточни, че от Българска социалистическа партия ще продължат да поставят старания в диалози и с двете спорещи страни - Има Такъв Народ и Политическа партия, с цел да ги убедят да отдръпват двете кандидатури и да се пристъпи към единно предложение на обединението.

По думите ѝ оповестяването на дипломат Елеонора Митрофанова за личност нон грата е последна стъпка в дипломацията, което за Българска социалистическа партия е недопустимо.

" Призоваваме да не се прави - това е най-последната стъпка и оттова нататък късаме дипломатическите връзки сред България и Русия. Нито една европейска страна не е изгонила съветския си дипломат. Призоваваме за разсъдък, непоклатимост и спокойни решения”, сподели още водачът на столетницата.

Според министъра на стопанската система и промишлеността процесът по актуализацията на бюджета би трябвало да стартира още от на следващия ден. " Аргументите са растящите цени, инфлацията, невъзможността на фамилиите, даже са обновените приходи, да посрещнат този удар”, разясни тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР