Националният съвет на БСП изслуша отчетите на 4-мата ни министри,

...
Националният съвет на БСП изслуша отчетите на 4-мата ни министри,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова за 100-те дни: 2 успеха, 1 слабост, 3 задачи и 3 проблема пред правителството

Националният съвет на Българска социалистическа партия изслуша докладите на 4-мата ни министри, направихме полемика и за първите 100 дни ръководство на държавното управление и даваме своята оценка: Националният съвет прави оценка позитивно резултатите от първите 100 дни ръководство на държавното управление и дава висока оценка на излъчените от Българска социалистическа партия министри, като регистрира следното - обрисуваме 2 триумфа, 1 уязвимост на държавното управление, 3 съществени задания, които ни чакат и 3 казуса, които чакат своето решение.

Първият триумф - държавното управление съумя в една доста тежка обстановка на няколко рецесии да преведе страната през най-тежките зимни месеци сполучливо. Чрез наложения мораториум на цените на силата за битовите консуматори, посредством обезщетенията и поддръжката за бизнеса, с установяване на 250 лева, а в този момент към този момент 300 лева отплата за мегаватчас, с мярката " 60/40 ". Правителството през тези месеци организира и борба с опитите да се спекулира с цените, безусловно безпричинно. Както и обезпечи обществена поддръжка за обществено слаби и енергийно небогати. Това беше сериозна политика за изтеклите няколко най-тежки зимни месеци и те костваха на бюджета 4 милиарда лева, които се върнаха в стопанската система и фамилиите.

Вторият неоспорим триумф за нас е приемането на бюджета за 2022 година. Въпреки другите отзиви на съдружните сътрудници по финансова, икономическа и обществена политика, ние приехме един бюджет, който има 2 съществени акцента. Акцент стопанска система - увеличихме със 100% обществените вложения, от 2.9% на 5.8% от Брутният вътрешен продукт. Това значи специфична и ориентирана към стопанската система политика. И второ - 1/3 от разноските на страната, близо 20 милиарда, бяха ориентирани за обществени политики. За нас, като социалистическа партия, това е извънредно значимо. Чрез тази политика показахме на младите фамилии грижа на страната за тях - увеличение на майчинството, на детските надбавки, безплатните детски градини. Показахме грижа за работещите хора, посредством увеличение на ваучерите за храна от 80 лева на 200 лева, с които може да се заплаща и силата, продължение на мярката " 60/40 ". Показахме угриженост за безработните, тъй като увеличихме компенсацията от 12 лева на 18 лева Показахме грижа към опазването на здравето, защото се планува специфична помощ за лечебните заведения в изостаналите региони, специфична политика и към общините.

Имаме една уязвимост в държавното управление и това е нарушената съгласуваност и неприятна връзка посред ни. Изградихме 4 нива на връзка и взимане на решения - лидерски съвет, Министерски съвет, председателския съвет в Народното събрание и 18 експертни съвета по силата на съдружното ни съглашения. Твърде доста нива на разискване и взимане на решения, които от време на време, заради неприятна връзка посред ни, излъчвахме разнообразни сигнали, от време на време сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази уязвимост би трябвало да преодолеем, тъй като тя демонстрира неустановеност, неустойчивост, а ние желаеме тъкмо противоположното. И мислим, че като съдружен сътрудник сме тъкмо това - желаеме непоклатимост в обединението и единни послания и политики.

Според нашия Национален съвет ни предстоят три значими задания. Първо - да довършим бързо и дефинитивно управническата стратегия, която е в ход на подготовка, само че я забавихме. Второ - тази управническа стратегия би трябвало да е доста мощно подплатена от законодателна стратегия. И трето - още от на следващия ден да стартираме подготовка за актуализация на бюджета, защото растящата инфлация " изяде " част от ограниченията, за които доскоро оценихме, че са доста позитивни - ограниченията по приходите и битката с бедността.

И имаме три казуса - оръжията за Украйна, присъединението на Северна Македония към Европейския съюз и изборът на гуверньор на Българска народна банка. Националният съвет препотвърждаваме следните позиции:

- Българска социалистическа партия изрично се афишира, както и до момента, срещу износът на оръжие, муниции и артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна. Освен, че за нас това значи ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Виждам, че постоянно ни предизвикат, че не вършим верният ценностен избор. Няма по-висша полезност от мира и няма по какъв начин да желаеме мир, когато доставяме някоя от страните с оръжия за война. Всяко ново оръжие значи нови ранени и нови убити. Ние желаеме войната да спре, да стартират договаряния, да се възстановяват връзките освен локалните и районните там, само че и връзките в Европа и света, тъй като те много се нарушиха вследствие на войната и глобите. Нито в Министерски съвет като министри, нито в Народното събрание като парламентарна група, нито аз персонално като министър на стопанската система и промишлеността ще дадем и един глас решение или един автограф върху документ, който съставлява експорт на оръжие или муниции за Украйна.

Така е записано в закона, че в последна сметка след подписа на ДАНС, ДАР, на Министерство на защитата, на Министерство на външните работи, на Министерство на вътрешните работи, с цел да стане факт експорт на оръжие, би трябвало да се подпише министърът на стопанската система и промишлеността. Така са се стекли събитията в това държавно управление, че това е пост на Българска социалистическа партия. И ви споделям занапред - нито един документ с един патрон изписан върху него няма да подпиша като министър на стопанската система и промишлеността. Това значи, че износът не може да тръгне с изключение на, в случай че някой не желае да ме смени.

.- Националният съвет препотвърди и позицията ни за Република Северна Македония. Стартиране на развой за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз да стартира едвам след осъществяване на двустранния контракт сред България и РСМ, с отчитане на националния интерес и с осъществяване на клаузите в контракта, както и декларацията на Народното събрание, по този начин и решението на Консултативния съвет по национална сигурност.

- Третият проблем - изборът на гуверньор на Българска народна банка. Много преди да се нажежат толкоз пристрастеностите ние сме декларирали наша позиция, още преди 3 седмици - че шефът на Българската национална банка не трябва да е човек, излъчен от политически партии в Народното събрание и да е народен представител. Това би трябвало да е специалист, почитан от всички, с неоспорим интернационален опит и престиж. Ние положихме старания последните дни, ще продължим да поставяме в диалози и с двете спорещи страни, с сътрудниците от Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната ", да ги убеждаваме да отдръпват и двете кандидатури и да пристъпим към единно предложение на обединението на човек, на какъвто описахме профила.

Смятаме, че процесът по актуализацията на бюджета би трябвало да стартира безусловно от на следващия ден. Аргументите са растящите цени, инфлацията, невъзможността на фамилиите даже и с обновените приходи да посрещнат този удар. Обсъждахме няколко групи ограничения, които още на следващия ден ще оформим като оферти към съдружните сътрудници за разискване, и до Министерството на финансите ще желаеме съвещания по тези въпроси. Те са следните: нашите специалисти и направиха умерено оптимистична прогноза за растежа на Брутният вътрешен продукт и умерено песимистична и с това, което считаме, че може да се разполага като средства за актуализацията, то се движи сред 2.5 млрд и 3 милиарда лв., които да подредим в политики, които ще оказват помощ на хората. Предлагаме 3 сфери на диалози за актуализация:

Първа - да обсъдим контролиране на цените, посредством налагане на таван на някои цени и компенсиране на производителите през финансов фонд, който да създадем. Като да вземем за пример таван на някои енергоносители, някои хранителни артикули. Има сходна процедура в Испания, тези ограничения се ползват съвсем на всички места.

Второ - бих го нарекла данъчен въпрос. Тук предлагаме да се разисква диференцирано Данък добавена стойност, най-много на контролираните цени, тъй като там е несъмнено, че ще се понижи цената. Въвеждане на необлагаем най-малко като друга допустима мярка или промени в Закона за корпоративното облагане и основаване на облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения в допълнение, като в този пакет включваме и държавните, и частните.

Трето - ние държим, разискват се сега няколко разновидността, на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен приход.

В тези три направления още на следващия ден ще оформим своите оферти и калкулации и ще ги предоставим на сътрудниците, с цел да стартираме полемика и да имаме по-скоро общо съдружно решение. Ние сме подготвени за политическа и професионална работа, с цел да можем доста скоро да помогнем на стопанската система и на хората.

Ще разясня нещо, което е груба операция и неистина - чух от ГЕРБ, че надали не държавното управление към този момент е протегнало ръка на Сребърния фонд. Сребърният фонд си е там, където би трябвало - в запаса и освен, че не е харчен, а за предходната година 2021 се е нараснал с 250 млн. лева Така че сходни спекулации и операции ще ги опровергаваме постоянно, ще държим на рационалните решения, както постоянно сме били в обединението и ръководството, ще държим на колегиалните, уважителните решения посред ни като сътрудници, и ще търсим общи решения за обединението и такива, каквито в най-обща степен сплотяват българското общество в тези тежки рецесии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР