Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното

...
Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз се обяви против отпадането на хартиената рецепта

Националният съвет на Български лекарски съюз е изрично срещу цялостното отпадане на хартиената рецепта . Съсловната организация поддържа дигитализацията на бранша, само че без това да бъде за сметка на ограничението на правата на лекарите и пациентите.

Заложените промени в Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестени за публично разискване, са недомислени, неаргументирани и ще доведат само до пораждане на в допълнение напрежение по оста “лекар - пациент ” , съгласно БЛС.

Според БЛС препоръчаните промени нарушават правата на пациентите и затрудняват лекарите в осъществяването на служебните им отговорности. 

Ако изцяло отпадне потреблението на хартиени предписания, доктор, който се намира отвън кабинета си, няма да може да   предписва лекуване.

От БЛС показват още, че не е изяснено по какъв начин медиците от екипите на незабавната помощ ще изписват терапия на пациентите, както и назначение на терапия при осъществяване на домашни визити. Не е указано и изписването на терапия на непознатите жители, които са на отмора в България.

От БЛС упорстват да продължи потреблението на хартиената рецепта редом с електронната.

Преди дни на интернет страницата на Министерството на здравеопазването беше оповестен план за нормативни промени, съгласно който хартиената рецепта би трябвало да отпадне от 1 май т.г.  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР