Националният съвет (долната камара на парламента) на Швейцария отхвърли предложението

...
Националният съвет (долната камара на парламента) на Швейцария отхвърли предложението
Коментари Харесай

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Националният съвет (долната камара на парламента) на Швейцария отхвърли предлагането на държавното управление да се причисли към ръководената от Съединени американски щати работна група за наказания против Русия. Това се показва в изказване на уеб страницата на Народното събрание.

Съответната самодейност беше издигната от депутата от Зелената партия (23 места от общо 200) Франциска Райзер. Срещу нея гласоподаваха 101 членове на Камарата. Предложението поддържаха 80 депутати, а други шестима се въздържаха от гласоподаване.

Става въпрос за REPO (Russian Elites, Proxies and Oligarchs) - интернационална работна група за намиране и блокиране на задграничните активи на руснаците, които попаднаха под наказания след началото на военната интервенция в Украйна. Групата действа от март 2022 година и включва страните от Г-7 (Г-7) и Австралия, както и представители на Европейската комисия.

Депутатите считат, че присъединението към групата може да подкопае неутралитета на Швейцария . Сегашният механизъм за съдействие с REPO действа много дейно, заключи Народното събрание.

Към днешна дата в Швейцария са замразени запаси и активи на Руската централна банка в размер на към 7,4 милиарда швейцарски франка (8,1 милиарда долара), оповестиха преди ден за РБК от Федералното министерство на стопанската система на страната. Тези средства са имобилизирани, а не замразени - т.е. всевъзможни финансови интервенции с тях са неразрешени. В същото време размерът на замразените съветски активи в Швейцария е 7,5 милиарда швейцарски франка - тези средства са благосъстоятелност или се управляват от лица и компании от санкционния лист на Европейски Съюз.

Швейцария се причисли към антируските наказания, наложени от Европейски Съюз, от февруари 2022 година Берн е приел множеството от ограниченията, планувани в 12-те пакета от ограничения за ограничение, наложени против Русия. Швейцария също по този начин поддържа собствен личен лист на съветски жители и организации, подложени на наказания. Техните активи в Швейцария подлежат на заледяване.

Русия счита западните наказания за противозаконни и заплашва да отвърне с възможна конфискация на активи. Москва не счита Швейцария за неутрална страна поради поддръжката ѝ за антируските наказания, обявиха от външното министерство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР