Националният събор на овцевъдите ще се състои за 12-и път

...
Националният събор на овцевъдите ще се състои за 12-и път
Коментари Харесай

Националният събор на овцевъдите ще се състои за 12-и път край Петропавловския манастир

Националният събор на овцевъдите ще се състои за 12-и път край Петропавловския манастир, оповестиха уредниците.

В дните от 24 до 26 май атрактивното пролетно събитие ще събере на едно място представителите на сектора, феновете на националния обичай и творчество, феновете на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни обичаи.

На повърхност от 1300 кв. м.ще бъде намерено ревю на чистопородни животни, ще бъде показано разнообразието на автохтонни, локални и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. В три профилирани зони животновъди ще покажат селектирани животни от над 30 породи. Предвижда се ревю на селскостопанска техника, съоръжение, фуражи, профилирана литература и лекарства за отглеждането на животни. Ще могат да се видят изложения на пастирски кучета, елитни коне, магарета и демонстрации. 

Фермери от цялата страна ще мерят сили в надпревари по ръчна стрижба, доене, майсторско обезкостяване на агнета, изтегляне на товари от най-големите коне тежковози и съревнование за най-тежък овен, в което наградата за притежателя на животното-победител е 1000 лв.. За първи път ще се състои и съревнование за майсторско рязане на овчи суджук.

Под мотото „ Българските храни от български първични материали “ ще бъде обичайното ревю на фермерски артикули от овче и козе мляко и месо. Производителите ще могат да се включат в конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал, кисело мляко и автентичен млечен артикул. За първи път ще бъде присъден характерен знак за качество в границите на събора.

Подготвени са зони за директни продажби с качествени био храни и питиета, празничен курбан, демонстрации на старовремска кухня и на остарели български предписания за млечни храни, чевермета, ревю на занаяти и национални веселби.

Старият обичай и обичаи от разнообразни краища на страната ще „ оживеят “ в етно възстановката „ ЧифликЪт “.  Интересни занимания, пленери и просветителни игри чакат най-малките в обичайна за събора Детска творителница. Бойните умения на старите българи в три спектакъла ще показа школата за оцеляване Бага- Тур.

На две подиуми ще се състои Национален фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “. В дванадесетото му издание над 2 500 изпълнители-самодейците ще показват фолклор от всички етнографски области на страната, ще има и хоротеки. В празничните концерти ще вземат участие Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов отбор, Иво Папазов- Ибряма и оркестър „ Тракия “. 

Национален събор на овцевъдите в България организира годишно край Патропавловския манастир от 2011 година. Събитието се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „ Наследство в бъдещето “, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни сътрудници са Българската телеграфна организация и Българското национално радио. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР