Националният протест на миньори и енергетици пред сградата на Министерския

...
Националният протест на миньори и енергетици пред сградата на Министерския
Коментари Харесай

Протестите на синдикалисти и земеделци се събраха под прозорците на властта

Националният митинг на миньори и енергетици пред постройката на Министерския съвет продължава да блокира централната част на града, до момента в който представителна група от митинга „ За ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България “, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов, договаря на среща с министър-председателя акад. Николай Денков. Освен тях на жълтите павета стачкуват и земеделците, които са недоволни от повдигането на възбраната за импорт на украинска продукция. Междувременно полицията държи митингите да не се слеят.

На първо място протестиращите миьори и енергетици упорстват държавното управление неотложно да завърши договарянията с Европейската комисия в осъществяване на решението на Народно събрание от 12.01.2023 година за предоговаряне на условието за понижение с 40 на 100 на излъчванията от парниковите газове до 2026 година в енергетиката спрямо 2019 година, стана известно по време на митинга, съобщи Българска телеграфна агенция. Друго главно искане на митинга е да отпаднат предлаганите сюжети за дефинитивно затваряне до 2030 година на мощности за въгледобивно електропроизводство , което съгласно протестиращите е в очевидно несъгласие с решението на Народното събрание за опазване на въглищната енергетика до 2038 година
 Protest KNSB BGNES Снимка: БГНЕС
Освен синдикалистите, на жълтите павета стачкуват и земеделците , които са недоволни от повдигането на възбраната за импорт на украинска продукция. Те упорстват за въвеждане на възбрана за импорт от Украйна на няколко артикули, измежду които слънчоглед, пшеница и рапица. В митинга на земеделците се включиха освен зърнопроизводители, само че и овощари и зеленчукопроизводители, които желаят да изразят негодуванието си от водената от държавните управления в България политика в региона на земеделието.

„ Сектор земеделие не е подготвен на отстъпки “, съобщи Радослав Христов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Но уточни, че земеделците са подготвени за диалози с властта. А такива предстоят, оповестиха от държавното управление. Срещата ще бъде сред контактна група, излъчена от Инициативния комитет за общонационален аграрни митинг и премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и министъра на финансите Асен Василев.
 Protest Zemedelci2 EB Снимка: Euronews Bulgaria
По-рано през днешния ден министърът на земеделието Кирил Вътев беседва с протестиращите за проблемите в сектора и вероятните решения.

„ С голямо почитание се отнасям към вашия обективен митинг - всеки от вас се бори за своето право да създава и да получи заслуженото от това, което създава, сподели Вътев на протестиращите. Министърът добави, че не е професионален политик, само че доста добре познава проблемите на бранша от 30 години. Въпросът е по какъв начин ще ги решим, сподели той. От войната в Украйна се трансформираха ужасно доста неща и светът стана различен. Ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, дружно с още четири фронтови страни “, уточни Вътев на фона на освирквания и крясъци „ оставка “ от страна на протестиращите земеделци.

А от Българската организация по сигурност на храните оповестиха, че стартират инспекции и проучвания на всяка пратка от Украйна. До момента няма никакви данни украинското зърно да е нечисто или негодно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР