Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на

...
Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на
Коментари Харесай

Никола Минчев допуска, че може да има референдум за датата на националния празник

„ Националният празник е въпрос, непосредствен до мозъка и сърцето на всеки българин. В 47-ия парламент, когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на Kодекса на труда, това стана, без да се получи задоволително необятен обществен спор. С това, че го анонсирахме през вчерашния ден, към този момент се вижда, че става част от обществената тематика. Със сигурност ще стане както на институционално равнище, по този начин и на публично. Темата се подвига “. Това съобщи в зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев по отношение на предлагането на ПП-ДБ националният празник да стане 24 май, вместо 3 март, както е в този момент.

Минчев позволява, че може да има и референдум по тематиката.

„ Колегите от Има Такъв Народ са подели тази самодейност, може би ще я доведат до дъно. Единственото, което ми се коства по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат почтени да бъдат народен празник, до момента в който в един референдум въпросите се задават с „ да “ и „ не “ “, добави Минчев.

От ПП-ДБ упорстват и за ограничаване от два мандата за кметовете: „ За да се ограничи феодализацията, която се получава по места при струпване на повече на брой мандати. Това е смяна, която ще се ползва отсега нататък. Не виждам по какъв начин времево тези промени биха могли да бъдат признати до идващите локални избори, тъй че те няма да имат отражение върху изборите след три месеца ”.

Коалицията предлага и промени в пълномощията на основния прокурор и редуциране на мандата му от 7 на 5 години, както и за преформатиране на служебния кабинет.

„ Необходимо е, с цел да не се стига до тази обстановка, на която сме очевидци в последните повече от 30 години – основният прокурор да се трансформира във фигура, в която е съсредоточена доста власт и да става квазиполитически състезател. Пет години не е дълготрайност, която да го прави зависим или заплашен от смяна в политическите условия “, изясни Никола Минчев.

По думите му концентрирането на държавната власт се трансформира в инструмент на президента. Според него е допустимо конституционните промени да бъдат признати до края на годината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР