Националният план за възстановяване и устойчивост на България показва слаба

...
Националният план за възстановяване и устойчивост на България показва слаба
Коментари Харесай

Планът за възстановяване нямал амбиция за биоразнообразието

Националният проект за възобновяване и резистентност на България демонстрира слаба упоритост в региона на опазването на биоразнообразието. Това декларират от Сдружение за дива природа " Балкани ", базирайки се на отчет с систематизирани оценки на последните версии на националните проекти за възобновяване и резистентност на 10 страна от Централна и Източна Европа, измежду които е и нашата страна. Анализът " Да съградим биоразнообразието още веднъж " е направен в съдействие сред EuroNatur и мрежата на Bankwatch за Централна и Източна Европа.

От СДП " Балкани " показват, че в нашия План за задачата са планувани едвам 0.27% средства от целия бюджет.

Те акцентират, че макар че страните членки на Европейски Съюз са поели ангажимент 37% от средствата да бъдат изхарчени за климатични вложения и промени, доста дребна част от тях са планувани за запазване на биоразнообразието.
 Националният проект за възобновяване и резистентност не бил в интерес на екологията
Националният проект за възобновяване и резистентност не бил в интерес на екологията

От АБВ желаят и туризма да влезе там

Анализът за българския проект показва още единствено частични дейности за адресиране на отворените от Европейската комисия наказателни процедури против България, свързани с ръководството на Натура 2000 мрежата. Авторите на оценката алармират, че планът за възобновяване на напоителните системи в страната с бюджет от над 800 млн. лв. може да има отрицателно влияние върху биоразнообразието , което опонира на правилото за ненанасяне на значими вреди и предстои на наложителна оценка за влияние върху околната среда и оценка за съгласуемост с Натура 2000.

Посочва се и че планът не дава отговор на националната тактика в региона на ръководство на хидромелиорациите до 2030 година , която планува редица промени, измежду които и закриване на бенефициента - " Напоителни системи " ЕАД. Инвестицията в нереформираната държавна компания е надалеч от всякаква резистентност, безапелационни са от СДП " Балкани ".
 В Националния ни проект нямало нито резистентност, нито вероятност
В Националния ни проект нямало нито резистентност, нито вероятност

Радев твърди, че служебният кабинет ще ревизира Плана

Докладът предлага включване на ограничения, осигуряващи средства за поетите от страната ни задължения по запазване и възобновяване на природата, които не са планувани в други оперативни стратегии за новия финансов интервал.

Посочва се, че Естония, Латвия, Полша и Словения не възнамеряват никакви средства за вложения в биоразнообразие, Словакия е планувала 159 милиона евро за планове свързани с тематиката (2,58% от цената на целия план), а Хърватия, Унгария и България отделят под 1% от бюджета на проекта по тематиката.

Ако тези страни членки не създадат повече за запазване на природата, това може да попречи на реализиране на амбициозните задания, които стоят пред Стратегията на Европейски Съюз за биоразнообразието 2030, която е значим дирек на Зелената договорка, предизвестяват от СДП " Балкани ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР