Националният план за възстановяване и устойчивост е повод да започнем

...
Националният план за възстановяване и устойчивост е повод да започнем
Коментари Харесай

Зам.-министър Георгиева: Създаваме специален регистър, за да контролираме регистрацията на професионалните домоуправители 

Националният проект за възобновяване и резистентност е мотив да стартираме действителната работа по промяната, обвързвана с ръководството на етажната благосъстоятелност. От 2019 г. мислим за регулирането на процеса, по този начин че да бъдат защитени собствениците в многофамилните жилищните сгради и да ги улесним при поддържката и обновяването на блоковете. Такава е задачата и на измененията в ЗУЕС. Това разясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева в изявление за Програма „ Хоризонт “ на БНР. 

При измененията в закона водещи са поетите задължения в границите на НПВУ. Въвеждат се текстове за наложително заплащане на таксите ръководство и поддръжка, без значение от продължителността на престояване на притежателите, ползвателите и жителите на даден обект в режим на етажна благосъстоятелност. За улеснение участието в общото заседание сесъздава възможност за неприсъствено вземане на решения, а контрольорите стават наложителен орган. 

Разработваме механизъм, допускащ на общините да противодействат на  бездействието на етажната благосъстоятелност във връзка с избора на шеф в шестмесечен срок от възникването на етажната благосъстоятелност, обясни още регионалният заместник-министър.

Второто направление, по което се работи, е регламентирането на професионалното ръководство. С целзащита на собствениците в жилищните блокове се предлага наложителна застраховка професионална отговорност, както и условието професионалните домоуправители да бъдат търговски лица по смисъла на комерсиалния закон.

В Министерство на регионалното развитие сътворяваме специфичен указател, с цел да направляваме активността по регистрацията на професионалните домоуправители и да дадем убеденост  на хората да употребяват лицензираните, доказани от нас лица, разясни още заместник-министърът. 

Третата значима промяна е възможността за основаване на банкова сметка от името на етажната благосъстоятелност за средствата, събирани за ръководство и настояща поддръжка, а освен за поддържане на фонд „ Ремонт и възобновяване “. Ще сеулесни кандидатстването за заеми пред разнообразни финансови институции, ако бъде взето такова решение от етажната благосъстоятелност. Ще се обезпечи повече бистрота във връзка с средствата и хората ще бъдат по-защитени. Наличието на тези сметки и начина на тяхното ръководство ще са част от факторите, използвани от кредитните институции за установяване на кредитния рейтинг.

Проектът на ЗУЕС е оповестен на Портала за публични съвещания и е обещано задоволително време за изложение на мнения. Чрез присъединяване на хората в публичното разискване ще се опитаме да подобрим оптимално плана на закона, като разчитаме на интензивно отношение, сподели заместник-министър Георгиева и отново акцентира нуждата от придържането към уговорките, поети по НПВУ.

Близо 1,4 милиарда лева лв. е поддръжката в границите на Националния за възобновяване и резистентност за повишението на енергийната успеваемост на многофамилните жилищни здания. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР