Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и беше

...
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и беше
Коментари Харесай

Националният план за ваксинация е готов, представиха го пред Борисов

Националният проект за имунизиране против COVID-19 е подготвен и беше показан пред премиера Бойко Борисов, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет. Направили са го здравният министър Костадин Ангелов и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Присътвал е и проф. Красимир Гигов, ръководителят на Националния имунизационен щаб, който ще се занимава с логистиката при комплицираната интервенция по разпространяването на имунизациите.
Националния проект за имунизиране против COVID-19 ще бъде утвърден на следващия ден на съвещание на Министерския съвет. Тогава ще бъдат одобрен и съставът на Националния имунизационен щаб.
Здравният министър осведоми още, че продължава работата по логистиката с обезпечаването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи предпазване при ниски температури. Ангелов добави, че проектът за имунизация против ковид е основан въз основата на опита на страни като Германия и потвърдени интернационалните институции като СЗО.
„ Планът действително е подготвен все още, имаме подготвеност да посрещнем и още на следващия ден, в случай че дойдат имунизациите “, сподели пред премиера проф. Красимир Гигов, ръководителят на Националния имунизационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи експерти и представители на виновните министерства.
„ Определени са и групите, с които ще стартира имунизацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, чиновници на Министерство на вътрешните работи, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст “, добави проф. Гигов и акцентира, че в проекта детайлно ще бъдат разказани всички параметри на активността по ваксинирането.
Премиерът Борисов означи, че сега, в който пристигна първата ваксина, страната ще е подготвена на всеки българин, който изиска, да му бъде сложена непринудено и изцяло гратис. Това подсигурява и синхронът в общата работа сред Националния действен щаб и имунизационния щаб.
„ Всички страни членки дружно инвестирахме в основаването на седем ваксини. Те ще дойдат по друго време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, тъй като когато бъдат доставени у нас, българските жители ще са задоволително осведомени коя ваксина биха предпочели да си сложат “, безапелационен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се разисква на експертно равнище България да взе участие и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.
С цел застъпване на строга организация при имунизацията, страната ще бъде разграничена на 7 района. „ В тях ще бъдат ситуирани виновни Регионални здравни инспекции, които дават отговор за съответния район с ясно написани логистични връзки сред съответните РЗИ-та в този район “, означи здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се провеждат и мобилни екипи, които ще доближават до местата, където е належащо, да се ваксинира огромна група българи като да вземем за пример в домовете за възрастни хора и учебни заведения.
В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с персонални защитни средства, с дезинфектанти и обезпечаване на всички нужни лекарства за лекуването на ковид. Министър-председателят Бойко Борисов изиска да продължи доставката на нужните количества избавителни лекарства против новия вирус, в това число с ремдесивир. Премиерът посочи, че лекарственият препарат е безусловно безвъзмезден за всеки български жител. Правителството обезпечи над 17 000 спомагателни опаковки на стойност близо 15 милиона лв.. „ Така всеки лекар, който предпише ремдесивир, до пациента му ще доближават колкото флакони са нужни “, безапелационен бе Борисов. Той означи какъв брой значима за борбата с COVID-19 e направената през вчерашния ден доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който подсигурява сполучливата терапия на заболелите.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР