Националният план за справяне с пандемията е прах в очите

...
Националният план за справяне с пандемията е прах в очите
Коментари Харесай

Балтов: Трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи

Националният проект за справяне с пандемията е прахуляк в очите на хората. Това сподели депутатът от ПГ на ГЕРБ и някогашен шеф на „ Пирогов " проф. Асен Балтов в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Той уточни, че в пандемичния проект не е съобразена заболеваемостта на медицинския личен състав, а базата за оценка на обстановката е 14-дневна, което е прекомерно дълъг интервал, в случай че броят на случаите пораства експоненциално. Балтов добави, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на ковид, в сравнение с в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Друг проблем, съгласно Балтов, е че в проекта е заложено запълването на над 1200 интензивни кревати, а през последните талази сме стигали до над 800 настанени в интензивните браншове, т.е. изчаква се прекомерно дълго преди да се вкарат най-строгите ограничавания. Той изрази вяра, че проектът ще бъде поправен, когато се отчетат пропуските му.

Експертът уточни, че броят на заболелите деца до 18-годишна възраст е към 19% за последните два дни. „ Границата слиза все по-надолу. Ако няма съществени ограничения, първите, които страдат, са децата и медицинският личен състав ", съобщи Балтов.

Според Асен Балтов ограниченията у нас би трябвало да са по-затегнати, тъй като нямаме задоволителна отбрана против Омикрон.

Според Асен Балтов са нужни и нови по-добри проби за учениците. Сегашните не са задоволително ефикасни и хващат доста малко от случаите, посочи той.

Бившият шеф на „ Пирогов " прикани всички да се имунизират и да съблюдават ограниченията против ковид. Той чака да се наложи слагането и на втора бустерна доза ваксина, съдейки по опита на Израел. Според Балтов би трябвало да се вкара наложителна имунизация за лекари, обществени служащи, учители, военни, служители на реда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР