Националният парк Букит Дуабелас на о. Суматра е дом на

...
Националният парк Букит Дуабелас на о. Суматра е дом на
Коментари Харесай

Отвъд цивилизацията: Как оцеляват дивите племена на остров Суматра

Националният парк Букит Дуабелас на о. Суматра е дом на Римба или " горските хора " . Това е единствено едно от стотиците диви племена в Индонезия, споделя Voice of America (VOA) .

Хората от джунглата обаче към този момент не могат да живеят изцяло откъснати от цивилизацията , без значение от тяхната воля. Все повече от естествените гори на Суматра са изсечени и на тяхно място се появяват плантации от маслена палма, което постанова Римба да си взаимодействат все по-често с външния свят.

Но по какъв начин да стане това, в случай, че всеобщо от племето не знаят нито езика, нито умеят да четат и да пишат?

С тези нелека задача се е захвана Йохана Марпаунг, която работи към група за отбрана на горите и поддръжка на общностите, живеещи в тях.

Целта е да научат хората от джунглата на съществени умения като четене и математика - където и когато могат да ги намерят. Което се случва много рядко, като се има поради, че огромна част от времето на Римба минава в търсене на издръжка.

" Ето това е една типична " къща " на това племе. Но, както виждате тя е изоставена в този момент, за какво сега е сезона на дуриана и цялото племе събира плодове във вътрешността в гората ", споделя Йохана Марпаунг.

Въпреки някои техни традиции и обичаи, Римба към този момент не са изцяло отделени от общото население. Организацията KKI Warsi стартира да оказва помощ и поддържа хората от племето още през 1998 година

" Ние се опитваме да им дадем образовани е - нещо, което се оказва сериозно значимо за тях. Как да оцеляват и по какъв начин да се приспособяват към измененията към тях.
Искаме те да схванат, че на открито е необятният свят и е значимо да ги научим да четат ", споделят от организацията.

Последното предизвикателство пред племето Римба са били скорошните избори в Индонезия . Те са призовани да гласоподават, само че малко на брой от явилите се гласоподаватели са били наясно с претендентите. А тези от тях, които са познавали някой, не са могли да намерят името му в бюлетината, тъй като не могат да четат .

Някои хора от джунглата обаче имат изясненост за изборите и се надяват на държавно управление, което ще им обърне внимание.

" Аз и членовете на моето племе се надяваме след избирането на президента, той може да пристигна и да се срещне с нас персонално и да се запознае с нашия метод на живот ", надяват се от Римба.

По данни на държавното управление в племето има към 4000 души , които живеят в горите на Югоизточна Суматра, прибавят от Voice of America (VOA) .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР