Националният отбор на Литва по футбол влиза във втората серия

...
Националният отбор на Литва по футбол влиза във втората серия
Коментари Харесай

Селекционерът на Литва обяви повиканите за мача с България

Националният тим на Литва по футбол влиза във втората серия от Европейските квалификации без трима от най-опитните си играчи, разгласи селекционерът на отбора Едгарас Янкаускас. Това са Арвидас Новиковас, Викинтас Сливка или Джугас Барткус.
 Повикаха краен защитник на Левски в националния, Турицов виси за Литва и Сърбия
Повикаха краен защитник на Левски в националния, Турицов виси за Литва и Сърбия

Защитникът е предстоящ за старта на подготовката на " лъвовете " в понеделник в Разград

Причината за това е елементарна - техните шампионати завършиха преди няколко седмици или месец, тъй че играчите към този момент са почнали ваканционния си режим и са надалеч от най-хубавата си форма. Литовците одобряват България на 17-и юни от 16.00 часа, а на 20-и гостуват на Унгария. До момента литовци и българи са без актив, като нашият народен тим е има два мача.

Янкаускас изясни, че мачовете в края на сезона постоянно са малко по-различни точно заради сходни аргументи - някои са във почивка, други - изтощени, а трети ликуват отлагани контузии. Сливка играе за гръцкия Ламия, новиковас е в израелския Апоел (Хайфа), а вратарят Барткус също е в израелското състезание, само че пази вратата на Ирони (Кирият Шмона).

" Като се има поради, че в доста страни шампионатите приключваха в средата или края на май, много играчи нямаха нужната процедура, а то е най-важно при интернационалните мачове. На такова равнище интензитетът е доста висок. Едно от най-важните неща е физическата подготовка на играчите. Трябва да се движите доста без топка, имайки поради качествата на идните съперници. Основният мотив е игровата процедура, интензивността. Поради тези аргументи, макар че бихме желали да са с нас, няколко играчи не са налични ", изясни треньорът Янкаускас пред медиите.

След това се спря на тримата най-опитни, което провокира съществено удивление в дребната балтийска страна, чийто спорт номер 1 постоянно е бил баскетболът.

" Например сезонът на Викинтас Сливкас завърши по средата на месец май, Арвидас Новиковс даже по-рано. Сега те би трябвало да стартират подготовка за новия сезон, тъй че можем да назовем, че са жертви на събитията. Сигурно аз бих желал да са с нас повече от всеки различен, само че това е най-логичното решение. Ако ги поканим в този момент, то това би било незаслужено и по отношение на тях самите, защото е риск за репутацията им. Тези, които са играли футбол, знаят какво е възприятието да не си подготвен кондиционно, а би трябвало да играеш против мощен, физически тим, какъвто е Унгария ", споделя Янкаускас.

Селекционерът на литовците е може би най-успешният локален футболист в клубната история. След като започва кариерата си в Жалгирис (Вилнюс), той се демонстрира като доста добър нападател и поредно минава през ЦСКА (Москва), португалските грандове Бенфика и Порто, Реал Сосиедад, Брюж (Белгия), Ница (Франция), Хартс (Шотландия) и американския Ню Ингланд Революшън.

Предвид визитката му, изборът на състав се приема със съществено доверие. Но въпросът беше за какво са извикани цели петима играчи от Шауляй. Самият треньор на националния тим не вижда огромна сензация в това.

" Няма феномен - гръбнакът на тима на Шяуляй е формиран от литовци, което ме прави доста благополучен. За тях това внимание е като признателност, самопризнание за добре свършената работа. А мястото в таблицата, което заемат можеше да бъде и по-високо. Очите на нашия треньорски щаб са ориентирани към тимовете, в които литовците играят значими функции, вкарват голове и се борят за трофеи. В титулярния състав на тима от Шяуляй постоянно има девет литовци, тъй че е разумно от него да има най-вече претенденти за националния тим, изясни експертът.

От федерацията оповестиха, че билетите за мача с България към този момент са в продажба. На стадион " Дариус и Гиренос " децата до 6 години ще влизат гратис.

Състав на националния тим на Литва за мачовете с България и Унгария:

Вратари: Едвинас Гертмонас (Жалгирис Вилнюс), Лукас Паукще (Шауляй), Емилийс Зубас (Апоел Тел Авив, Израел)

Защитници: Линас Климавичус, Маркас Бенета и Пийюс Ширвис (и тримата от Паневежис), Едвинас Гирдвайнис (Жалгирис Каунас), Кипрас Кажуколовас (Жалгирис Вилнюс), Артемиус Тутишкинас (ЛКС Лодз, Полша), Рокас Лекиатас (Шауляй), Юстас Ласицкас (Олимпия Любляна, Словения)

Полузащитници: Модестас Воробьовас (без клуб), Гвидас Гинейтис (Торино, Италия), Овидиус Вербицкас (Жалгирис Вилнюс), Гратас Сиргедас (Жалгирис Каунас), Елигиус Янкаускас, Дейвидас Шешплаукис и Даниел Романовски (и тримата от Шауляй), Каролис Узиела (РФС Рига, Латвия), Фаустас Степонавичус (Тукумс 2000, Латвия), Клаудиус Упстас (Хенгелман Каунас)

Нападатели: Гитис Паулаускас (Егнатия Рогожине, Албания), Фьодор Черних (АЕЛ Лимасол, Кипър)
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР