Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета

...
Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета
Коментари Харесай

България победи Полша и направи предпоследната крачка към европейската титла по шахмат за жени

Националният тим на България по шахмат за дами реализира пета поредна победа на европейското отборно състезание в Будва и с 14 мач-точки се приближи оптимално до спечелването на първа купа в историята. 

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки завоюваха с 2,5:1,5 точки против Полша, предава Българска телеграфна агенция.

Успехът подсигурява орден на българките, само че те ще би трябвало да играят на същото равнище и в понеделник, с цел да сграбчен трофея. Съперникът на България в утрешния девети кръг ще стане явен по-късно през днешния ден.

Както и при вчерашната победа над Франция, България още веднъж съумя да поведе с 2:0 след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева. 

На втора дъска Салимова завоюва за 39 хода против Оливия Киолбаса. Пътят към четвъртата поредна победа на българката в шампионата бе застлан още в дебюта, в който тя съумя да изненада съперничката си. Салимова имаше доста по-добра позиция още на 18-ия ход и до края не отстъпи самодейността нито за миг.

На четвърта дъска Кръстева съумя да матира Алиция Сливицка на 42-рия ход. И двете шахматистки направиха някои неточности след излизането от дебюта, само че тези на Сливицка бяха доста по-груби и в последна сметка бяха осъдени от Кръстева.

Така България трябваше да се пребори единствено за още половин точка в партиите сред Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета.

Соцко и Завадска, които бяха част от тима на Полша, спечелил европейската купа през 2005 година, обаче дадоха оптимален отпор. Дори и той обаче не стигна, с цел да бъде спрян българският отбор, който в последна сметка стигна до успеха в мача. 

Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повтаряне, което да донесе нужното реми.

В последната приключила партия Пейчева се бори до самия край, само че в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче към този момент бе без значение. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР