Националният отбор на България по баскетбол за жени отстъпи пред

...
Националният отбор на България по баскетбол за жени отстъпи пред
Коментари Харесай

Българският национален отбор по баскетбол за жени отстъпи на Финландия в дебюта на Таня Гатева

Националният тим на България по баскетбол за дами отстъпи пред Финландия с 65:75 (24:23, 11:10, 8:17, 22:25) като хазаин в „ Арена Самоков “ в дуел от първия кръг в група В на квалификациите за eвропейското състезание през 2025 година.

В другата среща от групата Унгария се наложи вкъщи над Словения със 70:51 (25:19, 15:9, 18:9, 12:14) и по този начин излезе отпред във краткотрайното класиране пред отбора на Финландия. Българките заемат третото място, следвани от словенките.

Новият селекционер на България Таня Гатева, за която мачът бе дебютен отпред на тима, избра в титулярния състав против финландките да стартират капитанът Борислава Христова, Ива Костова, Карина Константинова, Деница Манолова и Александра Петрова.

Националките вложиха доста старания в срещата, имаха предимство през по-голяма част от първото полувреме, само че по-слаба трета част наклони везните в интерес на Финландия. Българките направиха по-малко неточности (13-24), само че изгубиха битката под коша (29-46).

След равностойна първа четвърт, България поведе с 31:25 в средата на втория интервал с помощта на точни стрелби на Ива Костова, Габриела Николова и Борислава Христова и до почивката задържа преднина от 35:33. Христова натрупа 11 точки за първите 20 минути, а по 7 точки имаха Ива Костова и Златка Маданкова.

Гостите започнаха по-добре второто полувреме и възползвайки се от зачестилите пропуски на българките, направиха поврат до 50:43 в своя изгода преди четвъртата част. Гостите продължиха да водят играта в идващите моменти и малко повече от пет минути преди края на дуела се откъснаха с 15 точки при 63:48, закрепени с тройка на Авак Куйер.

Българките не се отхвърлиха и със страхотна серия от 10:0 стопиха до 5 точки изоставането си. Габриела Николова означи 2, а Борислава Христова добави още общо 8 точки и националките се приближиха до 58:63 при оставащи четири минути и половина в мача. Съставът на Финландия обаче не разреши да се стигне до равнене и ликува на финала.

Борислава Христова бе над всички за България с 27 точки, 5 битки и 4 асистенции за 36 минути на терена. Ива Костова приключи с 12 точки, а 8 точки и 4 битки добави Габриела Николова.

За Финландия най-резултатна бе Авак Куйер с 27 точки и 11 битки, а Лота-Май Лахтинен осъществя 11 точки, 9 битки и 5 асистенции.

В идващия си мач от сегашния квалификационен прозорец националките ще гостуват на Словения в Любляна на 12 ноември.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР