Националният отбор на България по баскетбол изигра страхотен мач, но

...
Националният отбор на България по баскетбол изигра страхотен мач, но
Коментари Харесай

Везенков: Дадохме всичко от себе си

Националният тим на България по баскетбол изигра страховит мач, само че остана на крачка от това да удари Литва в Самоков в петия си мач от груповата фаза на квалификациите за Световното състезание през 2023 година, което ще се организира следващата година в Индонезия, Филипините и Япония. Момчетата на Росен Барчовски се раздодаха до дъно, само че в последна сметка отстъпиха със 70:72 точки (22:16, 8:18, 25:17, 15:21) от трикратните европейски сребърни медалисти. Звездата на българския народен тим на България по баскетбол Александър Везенков приказва след трагичното проваляне.

“Дадохме всичко от себе си. Водехме до преполовяването на последната четвърт, когато позволихме лесни кошове от страна на тима на Литва. В последна сметка загубихме поради една-две обстановки. Разочароващо е, само че дадохме всичко от себе си и в случай че играем по този метод на ЕвроБаскет, ще бъдем сериозен противник за съперниците ни. Поздравявам целия тим, ще продължим да се борим. Имаме още един мач в понеделник. Да забележим какво ще стане.

Искам да благодаря на хората от Самоков за всичко, което ни дават. Лично мое мнение обаче е, че баскетболът би трябвало да се върне в София. Имаме една страхотна зала - да, доста огромна, не може да се изпълни от първия ден, само че в случай че играем по този начин, имам възприятието, че още повече хора ще идват да ни гледат. Тези момчета заслужават да играят пред такава атмосфера. Трябва да се замислим, тъй като имаме играчи, които могат. Борим се съвсем във всеки мач. Ако оставим този дуел с Босна, в който загубихме с огромна разлика, във всички останали се борим до последно, и с мен, и без мен.

Аз споделих, че постоянно когато мога и когато имам опция, ще бъда тук, с цел да оказвам помощ на националния тим. Днес не ни доближи малко. Боли ни, не можем да сме удовлетворени, че загубихме. Да забележим позитивните неща обаче. Тези момчета от Литва играят в доста положителни шампионати с доста опит. Нашият тим няма подобен опит да се играе с такова движение в края, когато мачът е на кантар. За страдание, направихме неприятни решения в границите на четири-пет минути. Допуснахме и доста лесни кошове. Имаме още един мач в Босна и би трябвало да се борим до края.

На всеки треньор му се желае да имаме повече време дружно. За три дни не можем да създадем чудеса. Повечето момчета ги позваха, в този момент се срещнах и с по-младите - те са бъдещето на българия баскетбол. Трябва да играят. Да си намерят тимове, в които да видят какво е да спечелиш и да загубиш един мач, а освен да седиш на пейката. Трябва да работят доста.

В края на третата част не бях на 100%. Утре ще видя в какво положение ми е кракът. Ако докторът ми разреши, постоянно ще съм на линия за мачовете. Ако той каже нещо различно… За страдание, това е спортът. Надявам се всичко да е наред.

Научил съм се да виждам нещата от положителна позиция. От първия ден, в който пристигнах тук, споделях, че можем да ги победим. Мисля, че и литовците не чакаха, че ще сме способни да победим. Имахме последна офанзива, само че не можахме да я изиграем по най-хубавия метод. Така бихме Франция и Русия, по този начин паднахме от Латвия.

Нямаме тима, който може да играе на последователно нахлуване, да четем обстановките. В момента Емил Стоилов е млад играч без опит. Нямаме характерен център с опит, който да направи техническите неща. За страдание, ние от време на време би трябвало да играем безредно. Накрая се изморихме, това е реалност, само че ние нямаме различен късмет да победим тези тимове. Те са по-високи, играят с по-голяма физика. Заедно с това и би трябвало да имаме един по-приличен % от тройката.

Не е толкоз съдбовно да не се класираме за идната фаза. Да, всички желаеме да играем с по-добри тимове, в случай че можем да се класираме за Световното, само че вижте го от другата страна. Ако не се класираме, ще имаме мачове с по-слаби тимове, в които по-младите играчи ще натрупат опит и да имаме още един късмет да се класираме за ЕвроБаскет 2025. Всички приказват за ЕвроБаскет, тъй като това е един конгрес, тъй като това е последно за играчи като Чавдар Костов и Станимир Маринов. Може би за нас няма да има различен късмет. Нормално е всеки да се концентрира там. Знам, че треньорът мисли за тези два мача, и ние даваме 100% от себе си. За първи път обаче няма да е толкоз съдбовно да не се класираме и да играем с по-слаби тимове ", съобщи Везенков.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР