Националният осигурителен институт (НОИ) ще изпрати 81052 персонални уведомителни писма

...
Националният осигурителен институт (НОИ) ще изпрати 81052 персонални уведомителни писма
Коментари Харесай

Над 80 хил. души с право да се пенсионират ще получат писма с инструкции

Националният застрахователен институт (НОИ) ще изпрати 81052 лични уведомителни писма до всички обезпечени, които през 2019 година навършват изискваната от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) възраст за пенсиониране и на към момента не са се пенсионирали на друго съображение.

Освен информация за осигурителните им права, в писмата са посочени и документите, които всеки би трябвало да показа дружно със заявката за разпределяне на пенсия.

Такава акция Национален осигурителен институт прави за втора поредна година – през 2017 година персонални писма получиха 82 782 души. Целта на уведомяването е да бъде обезпечено задоволително време на бъдещите пенсионери да се погрижат за набирането и оформянето на всички нужни документи по отношение на излизането им в пенсия. Така Национален осигурителен институт се надява да им обезпечи успокоение при подготовката на пенсионирането и улеснява самото пенсионно произвеждане.

Национален осигурителен институт припомня, че през 2019 година дамите се пенсионират, в случай че са навършили 61 години и 4 месеца, а мъжете – 64 години и 2 месеца. Друго изискване е дамите да имат застрахователен стаж от 35 години и 8 месеца, а мъжете - 38 години и 8 месеца.

Националният застрахователен институт предлага на обезпечените да се снабдят с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национален осигурителен институт. Такъв код те могат да получат във всяко териториално отделение на институцията. ПИК дава елементарен и комфортен метод за прилагане на електронни и административни услуги през интернет страницата на Национален осигурителен институт, както и разрешава на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на обезпечените лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР