Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2017

...
Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2017
Коментари Харесай

НОИ с важна новина за всички безработни

Националният застрахователен институт (НОИ) осведоми, че от 1 юли 2017 година заявката за разпределяне на парично обезщетение за безработица може да се подава и по електронен път. Това ще става посредством особено създадена електронна административна услуга, която ще бъде налична на интернет страницата на институцията (www.noi.bg) от същата дата. Онлайн услугата добавя листата от над 65 програмни артикули на Национален осигурителен институт, които към този момент работят в услуга на потребителите. По този метод институтът продължава политиката за понижаване на административната тежест за осигурителите и обезпечените лица.

Достъпът до електронната услуга ще се реализира посредством потреблението на дипломиран електронен автограф или личен идентификационен код (ПИК) на подателя, публикуван от Национален осигурителен институт.

Във връзка с смяната в Наредбата за разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица е одобрен нов пример на заявление. Заедно с него потребителите, избрали електронния вид на подаване, ще би трябвало да приложат като атачмънт и акт за преустановяване на правното отношение.

За заявките, подадени след 30 юни 2017 година, отпада нуждата лицата да показват документи, удостоверяващи застрахователен стаж за безработица, защото данните за времето след 31.12.2001 година ще се извличат от осведомителната система на Национален осигурителен институт.

В новия пример на заявката безработното лице следва да уточни един от трите вероятни метода за приемане на документите, които Национален осигурителен институт издава по отношение на желаното обезщетение. С оглед отбрана на персоналните данни приемането им по електронен път на посочен електронен адрес е допустимо, единствено в случай че лицето има дипломиран електронен автограф или личен идентификационен код. В тези случаи документите се считат за връчени с изтеглянето им.

Новият пример на заявката за разпределяне на парично обезщетение за безработица е оповестено на интернет страницата на Национален осигурителен институт (www.nssi.bg), в рубриката „ За потребителя “/ „ Формуляри “/ „ Формуляри и мостри за безработица “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР