Националният осигурителен институт (НОИ) е разкрил мащабна схема за източване

...
Националният осигурителен институт (НОИ) е разкрил мащабна схема за източване
Коментари Харесай

НОИ разкри мащабна схема за източване на фонд Пенсии - с фалшиви документи от държавна фирма

Националният застрахователен институт (НОИ) е разкрил огромна скица за източване на фонд " Пенсии ", оповестиха от института в последния си Информационен бюлетин.

При опитите за измами става въпрос за подправени документи от затворени предприятия, за назначени десетки хора на една и съща служба, както и сключване на трудови контракти с покойници, прецизират от Национален осигурителен институт.

Най-мащабната разкрита скица е обвързвана с подправени удостоверения за стаж от Държавна компания " Строймашинженеринг ". Схемата е разкрита и потвърдена от осъществените от столичното териториално отделение на Национален осигурителен институт инспекции и от следствие, извършено от Министерство на вътрешните работи и от Националната следствена работа, съобщи bTV. Разследването е почнало след подаден от поделението сигнал до прокуратурата. Установеното при следствието сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е определен " подобаващ " застраховател – държавна компания в неплатежоспособност от 1997 година, заличена през 2012 година, оповестила се за приемник на друга държавна компания - " Транстехника ", учредена през 1989 година и приемник на Стопанско обединяване " Вагоностроене ", включващо няколко завода. По този метод Държавна фирма " Строймашинженеринг " се явява видимо легитимирана да съхранява ведомости за заплати на Следствен отдел към окръжна прокуратура " Вагоностроене " и Държавна фирма " Транстехника " и включените в състава им фабрики и поделения за интервала от 1982 година до 1999 година След заличаването на компанията, в

Осигурителния списък на Национален осигурителен институт от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие посредством графологични експертизи е открито, че подписите на голям брой от служащите, фигуриращи във ведомостите, не са достоверни, а за лица, чиято достоверност на подписа е доказана, е открито, че в реалност са работили при различен шеф, видно от документи, които не са били показани в пенсионното произвеждане. След предаване на ведомостите на заличения застраховател, в интервала 2012 г.– 2017 година в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – София град са подадени стотици заявки за разпределяне или преизчисляване на провиснал към този момент персонални пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по обр. УП-2 и УП-3 за застрахователен стаж и застрахователен приход, на които е притурен тип, че са издадени в интервала 2000 година – 2005 година от Държавна фирма " Строймашинженеринг ".

След интервал на " мъртвило ", от 2019 година беше установено доста завишаване на опитите за злоупотреби, което наложи систематичното осъществяване на инспекции и разбори на данните от осведомителната система на Национален осигурителен институт, оповестяват още от Национален осигурителен институт.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР