Националният осигурителен институт да има свои доверени лекари и болници

...
Националният осигурителен институт да има свои доверени лекари и болници
Коментари Харесай

Хора с ТЕЛК ще минават на преглед, за да получат пенсия

Националният застрахователен институт да има свои доверени лекари и лечебни заведения и да изпраща на контролни прегледи инвалидите, които подадат заявки за пенсия.
Тази смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, препоръчана от Вътрешна македонска революционна организация, ще обсъдят в понеделник държавното управление, синдикатите и работодателите. Промяната е включена в дневния ред на свиканото от вицепремиера Мариана Николова съвещание на Тристранката, предава в. .
Всички решения на ТЕЛК и сега се преглеждат от здравна комисия към осигурителния институт, която може да ги апелира. Шефът на комисията обаче към този момент ще може да изиска и инвалидът, който кандидатства за, да премине нови прегледи и проучвания. Като те няма да се вършат в болница по желание, а в такава, с която Национален осигурителен институт има подписан контракт.
 Въпреки решение на Върховен административен съд: Процентът от ТЕЛК ще зависи от най-тежкото заболяване Въпреки решение на Върховен административен съд: Процентът от ТЕЛК ще зависи от най-тежкото заболяване
Висок % на неработоспособност, при който са сумирани увреждания на повече от една болест, ще има единствено за част от хората, минали ТЕЛК....
Ако индивидът с увреждания откаже да се подложи на спомагателни проучвания, Национален осигурителен институт ще може незабавно да заведе дело против издаденото му ТЕЛКово удостоверение пред административен съд, плануват предложенията на Вътрешна македонска революционна организация, които ще разисква Тристранката.
Въз основа на спомагателните проучвания от доверени лекари на Национален осигурителен институт свидетелството за неработоспособност може да бъде върнато на ТЕЛК за ново изговаряне, планува още законопроектът. Тогава лекарската комисия е задължена в 14-дневен период да анулира върнатото решение и да се произнесе с ново.
Проектът планува и хората, чиито решения за неработоспособност се апелират, да не получават за интервала на обжалването полагащата им се пенсия за неработоспособност. Вместо това на тях ще се отпуска обществената пенсия за напреднала възраст. В момента нейният размер е 141 лева на месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР