NDA на Уганда откри лекарства за ХИВ в месо, но не издаде предупреждение

...
Националният орган по лекарствата на Уганда призна, че е знаел,
Коментари Харесай

Националният орган по лекарствата на Уганда призна, че е знаел, че лекарствата за ХИВ и СПИН са били използвани за угояване на животни през 2014 г. но не предупреди обществеността.

Старшият инспектор по лекарствата на регулатора Амос Атуманя каза на парламента, че е разбрал, че антиретровирусни препарати се дават на прасета и пилета за лечение.

Г-н Atumanya каза, че за хората консумацията на малки количества от лекарствата в храната може да бъде опасна.

Но NDA има тъй като се опита да омаловажи коментарите му.

Говорител каза, че ако е имало риск за здравето, е щял да предупреди обществеността, докато работата на NDA е да регулира лекарствата, а не храна или храна за животни.

Неотдавнашен доклад на престижния университет Макерере установи, че повече от една трета от пилешкото и 50% от свинското месо, които тества, съдържат следи от анти- ретровирусни лекарства. Месото е доставено от пазарите в столицата Кампала и северния град Лира.

Появявайки се пред комисията на Камарата на представителите на Уганда по ХИВ/СПИН, г-н Атуманя каза, Националният орган по лекарствата проведе разследване през 2014 г. на употребата на антиретровирусни лекарства (ARV) в животновъдството. Въпреки това, въпреки че беше публикуван доклад, той не издаде публично предупреждение от страх да не навреди на износа на храни от страната, „ако го преувеличим“.

„Така че се опитвахме да намерим други начини, с които да се справим с тази ситуация“, каза той. , каза, че прасетата, на които са давани антиретровирусни лекарства, „растат по-бързо и по-дебели и бързо се разпродават“.

Но г-н Atumanya каза, че това може да причини сериозни проблеми на хората, които са яли месото и са се заразили с ХИВ.

"Вие има вероятност да развиете резистентност към тези антиретровирусни лекарства," каза той. „В бъдеще, ако имате нужда от тях, тогава ще откриете, че този ARV не работи за някои.“

Около 1,4 милиона души в Уганда живеят с ХИВ/СПИН, според ООН.

Докладът на NDA от 2014 г. установи, че антиретровирусните лекарства се използват главно за лечение на африканска чума по свинете, която е известна още като свинска ебола и в момента няма лечение. Той също така потвърди твърденията, че антиретровирусните лекарства се използват за лечение на нюкасълска болест при пилетата.

След забележките на г-н Atumanya обаче, говорител на NDA защити решението си да не публикува констатациите си.

"NDA има мандат да регулира лекарствата, а не храните или храните за животни", каза той.

"Ако е имало някаква заплаха за общественото здраве относно лекарствата, които се използват, NDA ще бъде първият, който ще излезе и предупреди обществеността, както винаги правим.

"NDA остава бдителна и се ангажира да гарантира, че жителите на Уганда имат достъп до безопасни, ефикасни и качествени лекарства."

Той добави, че регулаторът е предприел няколко действия за спиране на злоупотребата с лекарства, което е довело до няколко ареста и наказателно преследване.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР