Националният оперативен щаб ще предложи на Министерския съвет извънредната епидемична

...
Националният оперативен щаб ще предложи на Министерския съвет извънредната епидемична
Коментари Харесай

Оперативният щаб ще поиска още 3 месеца удължаване на извънредната епидемична обстановка

Националният действен щаб ще предложи на Министерския съвет изключителната епидемиологична конюнктура да се удължи с три месеца. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето. 

" Има неприятни трендове, свързани с новия вариант, който се популяризира доста по-лесно и доста по-бързо. Ако това се случи в България, а съгласно наши предварителни данни, с огромна възможност позволяваме, че към този момент е тук, би сложило пред извънредно сериозна заплаха бъдещите протипоепидемични ограничения. В страните с приложени строги противоепидемични ограничения резултатите не са доста положителни ", добави той.

" Мерките ще бъдат продължени и след 31 януари, само че част от тях може да се отхлабят - в региона на образованието, на опазването на здравето, на спорта и на културата ", разясни министър Ангелов.

Той разяснява и осъществяването на Националния ваксинационен проект. Според министъра той се извършва добре, с изключенията, които бяха публично огласени и за които са наложени наказания. 

" Когато първите 35 хиляди дози ваксина дойдоха в България, съществено обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза или да подсигуряваме и втора доза от тях ", изясни здравният министър.

По думите му, анализирайки обстановката с регулярността на доставките и стъпвайки на минал опит, е позволена опцията, че може да има закъснение на доставките. " Оказахме се прави ", уточни министър Ангелов и изясни, че в случай че всички в началото получени дози са били приложени незабавно, в този момент 17 хиляди българи нямаше да могат да получат втората доза от имунизацията. Заради закъснение на доставките от първата компания в Италия, да вземем за пример, съществено е нарушен имунизационният проект и втората доза не може да се направи в точния момент, което компрометира построяването на имунитет. Това, на процедура, е неуспех на имунизацията ", добави още той.

Когато се записва и третата ваксина - от екипа в Оксфорд, чакаме доста огромни доставки в България и ще стартираме да имунизираме всеобщо, добави министър Ангелов и уточни, че до края на този месец се чака да има решение за третата ваксина.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР