Националният ни отбор по гребане няма да може да тренира

...
Националният ни отбор по гребане няма да може да тренира
Коментари Харесай

Забраниха на гребците ни да тренират на Ропотамо

Националният ни тим по гребане няма да може да тренира по поречието на река Ропотамо за първи път от 50 години.

Пред бТВ треньорът на националния тим Румяна Нейкова изясни, че "пречат на екологичното равновесие ".

"Оттук нататък разпоредбите се трансформират. В България първо се борим с нашата страна, а по-късно заставаме на старта да се борим с останалите страни. След като не може и сме извършители на закона, значи не може. Заминаваме за язовир Кърджали ", сподели олимпийската шампионка.

Във вторник пред Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи, че остава в действие цялостната възбрана за всякаква човешка активност по поречието на река Ропотамо. Това включва и към този момент прекратените тренировки на националния тим по гребане там.

Според министър Сандов реката с най-голям предпазен статут в България не е най-подходящото място за осъществяване на спортните тренировки, макар практиката гребците ни да упражняват там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

"Наши сътрудници в чужбина също гребат на резерват, само че им позволяват със специфичен режим на гребане в избрани условия. Това не е казус единствено в България, това го има на всички места. Когато страната стои зад всичко, което дава пари и има някаква политика към него, намира метод ", сподели пред Bulgaria On Air Нейкова.

Тя добави, че река Ропотамо е спокойна и течението е доста едва: "Ширината е задоволителна, с цел да се разминат две наши спортни лодки. В същото време климатът е доста мек и брегът е с шавар, а не с дървета, както и на другите реки. Язовирите в този сезон в годината в България са много ветровити ".

"Не става въпрос за замърсяване, става въпрос за използване на закона. Няма по какъв начин законно да се правят спортни тренировки на територията на резервата. След като не е възможно по закон, ние от Министерството на околната среда и водите няма метод да разгадаем осъществяването по реда на изключения за националния тим по гребане ", сподели заместник-министърът Тома Белев.

По думите му в заповедта за резервата се споделя, че се не разрешава всякаква човешка активност, като се изключи проведени туристически пътувания с лодки. "Това, че в предходни години им е било разрешавано да нарушават закона, не е съображение да го нарушават и сега ", разяснява зам.-министърът.

Белев съобщи, че предходни години гребците ни са ходили в Турция, а в този момент "не могат по някаква причина ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР