Националният литературен музей (НЛМ) ще почете паметта на Пейо Яворов

...
Националният литературен музей (НЛМ) ще почете паметта на Пейо Яворов
Коментари Харесай

Националният литературен музей почита паметта на Пейо Яворов по повод 110 години от кончината му

Националният книжовен музей (НЛМ) ще уважи паметта на Пейо Яворов във връзка 110 години от гибелта на поета. Поклонение на гроба на писателя ще се състои на 29 октомври от 11:00 ч. на Централните софийски гробища, оповестяват от музея.

По думите им там ще бъде отслужена панихида и ще прозвучат стихове в осъществяване на артиста Теодор Елмазов.

„ В литературната ни история името на Пейо К. Яворов остава обвързвано с посланията на кръга „ Мисъл “, Народния спектакъл и драмите „ В полите на Витоша “ (1910), и „ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва “ (1912) “, пишат от НЛМ. Разказват, че в пантеона на международната поезия като шедьоври остават десетки стихове, измежду които: „ Две хубави очи “, „ Благовещение “, „ Вълшебница “.

„ Кореспонденцията сред Яворов и брачната половинка му Лора Каравелова е знакова за българската епистоларна любовна литература, както и удостоверение за бурна обич, белязана от драматичен край в две дейности. Първото – на 29 ноември 1913 година, когато Лора се прострелва, а Яворов прави опит за самоубийство. Второто – на 29 октомври 1914 година, когато поетът умира, откакто приема отрова и се прострелва “, допълват от Националния книжовен музей.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР