Националният изпълнителен комитет (НИК) на НФСБ се обяви против това

...
Националният изпълнителен комитет (НИК) на НФСБ се обяви против това
Коментари Харесай

НФСБ скочи на Борисов: България не трябва да се извинява за депортирането на евреите от Македония

Националният изпълнителен комитет (НИК) на НФСБ се разгласи срещу това при визитата си в Македония министър председателят Бойко Борисов да се извинява за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония през Втората международна световна война, в декларация, изпратена от политическата групировка.

Според декларация, публикувана до медиите, подобна позиция не е обсъждана на съвещание на Министерския съвет и в границите на Политическия съвет на съдружните сътрудници. Това значи, че не може да бъде публична позиция на изпълнителната власт, считат от партията, а декларацията е подписана от членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, измежду които е и ръководителят на партията вицепремиерът Валери Симеонов.

В текста се показва:  

НИК на НФСБ е изрично срещу това министър-председателят на Република България Бойко Борисов при визитата си в РМакедония да се извинява за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония по време на Втората международна война. Подобно опрощение значи, че България и българският народ поемат виновността за трагичната орис на тези хора, изпратени в концентрационните лагери на гибелта. Тоест България ще поеме виновността за закононарушения, осъществени от различен режим и друга страна – хитлеристка Германия.

Историческите обстоятелства са безспорни: След като Германия окупира тези територии вследствие на военните дейности, тя ги предава за краткотрайна ГРАЖДАНСКА администрация на Царство България, като военното командване и администрация остава в ръцете на германците. На хората с еврейски генезис не се разрешава да получат българско поданство. Създаването на лагерите на гибелта в Европа и депортацията на милиони почтени хора към тях, в това число евреите от окупираните територии на някогашна Югославия и Гърция, се прави по решение на управлението на на националсоциалистическата немска работническа партия. Опитът на Германия да принуди България да депортира своите жители от еврейски генезис среща извънредно мощна и всеобща опозиция от нашето общество и страна, от Българската православна черква, от политици, общественици, жители. Против депортацията изрично се възпротивява тогавашният държавен глава на България, цар Борис III. Общественото неодобрение се управлява от пловдивския митрополит Кирил, софийския Стефан, подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, Владимир Куртев и още стотици и стотици други.

Благодарение на тази невиждана опозиция България съумява да избави всички наши съграждани и сънародници от еврейски генезис - над 48 хиляди души - от депортиране и физическо заличаване!

НИК на НФСБ припомня, че такова опрощение и вдишване на непозната виновност и закононарушения не е обсъждано нито на съвещание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на обединението ГЕРБ – Оперативна програма и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България!

Изразяваме дълбоката си тъга за жертвите на Холокоста и съжалението, че България не е имала опция да избави и тези съвсем 11 хиляди почтени души от териториите под краткотрайна българска администрация, само че отхвърляме всевъзможни опити България и целият български народ да се жигосват с клеймото за съучастничество в това ужасяващо с жестокостта и мащабите си закононарушение против човечеството – Холокоста.

НИК на НФСБ
Валери Симеонов
Валентин Касабов
Данчо Хаджиев
Борис Ячев ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР