Националният изпълнителен комитет на партия Национален фронт за спасeние на

...
Националният изпълнителен комитет на партия Национален фронт за спасeние на
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Левски да се канонизира за светец

Националният изпълнителен комитет на партия " Национален фронт за спасeние на България " (НФСБ) се обръща с апел до Светия Синод на Българската православна черква във връзка предлагането за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев, оповестиха от пресцентъра на партията. От групировката упорстват и за персонална среща с патриарх Неофит, предава дир.бг.

Призивът е подписан от водача на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев.

Те напомнят, че преди година още веднъж са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде прегледан въпросът с канонизацията като светец " на йеродякон Игнатий, прочут със светското си име Васил Кунчев и уважаван в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски ". В молбата са изложени претекстове, свързани с живота и активността на Левски в отбрана на православните християни и мъченическата му гибел.

От НФСБ акцентират, че предлагането е срещнало огромна социална поддръжка измежду жителите, в това число и измежду мнозина свещенослужители.

" Но по необясними за нас аргументи въпросът и до ден сегашен не е обсъждан от Светия синод на БПЦ. Без отговор остана и молбата ни месец по-късно за среща с архиереи от Светия синод и персонално с Негово Светейшество патриарх Неофит Български, на която да представим спомагателни причини за начеване на процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, с цел да можем през днешния ден в България да изповядваме своята Православна Вяра свободно, без гонения и терзания ", се споделя още в партийната позиция.

Националистите акцентират, че в своята история Светата Православна черква нееднократно е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги епохи е съумявала да запази освен Вярата, само че и българския дух на народа ни.

" Храбри свещенослужители рискуваха освен сана си, само че и свободата и даже живота си, с цел да поведат битката за независимостта на БПЦ, на която се радваме през днешния ден. И с помощта на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ. Ето за какво освен имаме вяра и се надяваме, само че и имаме право да настояваме да бъде прегледано предлагането за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и още веднъж повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх ", приключват обръщението си от НФСБ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР