Националният исторически музей с изложба в световноизвестната Третяковска галерия в

...
Националният исторически музей с изложба в световноизвестната Третяковска галерия в
Коментари Харесай

НИМ с изложба на християнско изкуство в Третяковската галерия в Москва

Националният исторически музей с галерия в световноизвестната Третяковска изложба в Москва. Шедьоврите на християнското изкуство от България ще бъдат разполагаем на жителите и гостите на съветската столица от през днешния ден до втори септември.

Подробности от нашите пратеници в Русия - Валерия Видева и оператора Николай Балкански.

За първи път в своята история Националният исторически музей ще показа своя галерия в най-важното вместилище на съветското изкуство - Третяковската изложба. Предметите шедьоври са 48 на брой и демонстрират главните стадии в развиването на християнската просвета и изкуство от епохата на Византийското въздействие до интервала на националното възобновление, когато се образуват локалните иконописни школи. Уникалните експонати включват антични икони, ръкописи и бродирани тъкани, измежду които сребърната дарохранителница от манастира „ Възнесение “.
Елена Саенкова, куратор на изложбата: Много мъчно беше да подберем експонатите, защото всеки от тях е неповторим. Но за хората, които се интересуват от средновековното изкуство максимален интерес провокират най-древните монументи. Такива като иконата на Христос Пантократор и Христос в гроба. Емануил Мутафов, шеф на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките: Това е едно знаково събитие, защото от една страна се излагат предмети на иконописта, на църковната утвар и ръкописи. От друга страна това е едно събитие, което се надявам, че ще затвърди духовния темперамент на българо-руските взаимоотношения.  © Българска национална телевизия
Експонатите са подбрани от фондовете на Националния исторически музей в София, от музея „ Старинен Несебър “ и Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Очаквано изложбата провокира голям интерес от страна на посетителите. На откриването участваха министърът на културата Боил Банов, генералният шеф на Третяковската изложба Зелфира Трегулова и посланикът на България в Русия Бойко Коцев, както и висши духовници.

В параклиса в галерията беше показана и чудотворната икона на света Богородица Труеручица от Троянския манастир.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР