Националният исторически музей (НИМ) започва спасителни археологически разкопки в крепостта

...
Националният исторически музей (НИМ) започва спасителни археологически разкопки в крепостта
Коментари Харесай

Започват спасителни разкопки на крепост край Ивайловград заради иманяри

Националният исторически музей (НИМ) стартира избавителни археологически разкопки в крепостта Белоградец, ситуирана на хълмисто плато над село Гугутка, Ивайловградска община.

Аварийните дейности на НИМ се постановат поради зачестилите сигнали за иманярска активност в крепостта. Причината за този ненадейно бликнал иманярски интерес, съгласно шефа на НИМ, е в действителност прекрасен документален филм на една българска телевизия, оповестяват от музея.

„ Нещата, които научиха от този филм освен милионите фенове, само че и иманярите, са, че крепостта е една от най-големите всред шест хиляди на българска територия, непокътната е доста добре до 8-9 метра височина и е една от тридесетте замъци, в които е имало средновековен палат. Този в Белоградец е непокътнат до втория етаж в това число ", оповестяват от НИМ.

За началник на разкопките е назначен Филип Петрунов, който разкопава сега крепостта Лютица, в близко съседство с Белоградец. Любопитното е, че средновековното име на крепостта се е запазило измежду локалното българско население.

То значи " Малкия Белград " и нормално се дава, когато преселници от Голям Белград основават ново населено място. Но на територията на средновековните български царства има три огромни Белграда - днешната сръбска столица, Белгород - Днестро́вский в Украйна и Белград (Берат) в Албания.

Откъде са пристигнали преселниците, към този момент е мистерия. Най-вероятно - от украинския Белград. Отвъддунавските български земи постоянно са употребявани от българските царе като демографски запас за заселване на новозавладени територии на юг от Дунав.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР