Националният институт за недвижимо културно наследство се връща в сградата

...
Националният институт за недвижимо културно наследство се връща в сградата
Коментари Харесай

Министър Кръстев предостави на НИНКН сграда паметник на културата

Националният институт за недвижимо културно завещание се връща в постройката на бул. " Княз Ал. Дондуков " 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я даде за безплатно прилагане от института - знаков жест към всички пазители на недвижимото културно завещание.

Дълги години красивата остаряла къща е била употребена от Национален институт за паметниците на културата (НИПК), предшественика на НИНКН. Тя е дарена на института през предишния век и волята на донорите е да се употребява за дейностите по запазване на паметниците на културата. Предстои реституция и адаптиране на двуетажната постройка, която сега е в неприятно положение.

Преместването на НИНКН в архитектурния монумент (деклариран през от 1978 г.) е символно за активността на института и за превръщането на опазването на недвижимите полезности в приоритет през последните години.

Във възобновената постройка ще има зали за образования по запазване на недвижимото културно завещание и за профилирания курс за архитекти Шайо – България. Ще бъде обезпечена работна повърхност за новата Дирекция " Световно завещание " и за насърчаване на мониторинга на паметниците на културата. Ще бъдат проведени по-просторни приемни за обслужване на жителите и за методическата активност на института.

Миналата година България беше избрана за районен център по запазване на недвижимото културно завещание в Югоизточна Европа като част от 24-годишното партньорство сред НИНКН и Школата за висши науки Шайо в Париж. Този център също ще бъде ситуиран в постройката.

В изложбената зала на обновеното място ще бъдат показвани експозиции, свързани с паметниците на културата и дейностите на института като почналата през 2022 година Териториална стратегия, основаването на цифрови копия на скъпи обекти с модерното съоръжение, което институтът получи тази година, плановете на възпитаниците на курса Шайо – България, както и новите планове на НИНКН за разпространение на богатото културно завещание на страната.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР