Националният институт за недвижимо културно наследство още днес ще рестартира

...
Националният институт за недвижимо културно наследство още днес ще рестартира
Коментари Харесай

НИНКН започва процедура за деклариране като паметник на културата на “Ориент Табако“

Националният институт за недвижимо културно завещание още през днешния ден ще рестартира процедурата за обявление на склада " Ориент Табако " като недвижима културна полезност. Причина за това е решението на Върховния административен съд да отхвърли заповедта на шефа на НИНКН (арх. Даниела Джуркова), че постройката има статут. Със същото решение Върховен административен съд постановява институтът да заплати на жалбоподавателите от " Одрин 8 " ЕООД 6 450 лева разноски по делото.

Припомняме, че откакто стартира събарянето на склада, стана ясно, че в листата на НИНКН с монументи на културата от национално значение складът " Ориент Табако " е разказан неверно и в действителност със предпазен статут е друга постройка. Така се стигна до 3 март 2016 година, когато багерите започнаха да бутат постройката и единствено намесата на жители предотврати цялостното ѝ заличаване. Грешката, която НИНКН по този начин и не предприе дейности да в профил, докара до дълга правосъдна сага. Наложи се да се обяснява статутът на постройката и се оказа, че от НИНКН е публикуван документ, че тя не е единична културна полезност. В последна сметка тогавашният шеф на института арх. Джуркова издава заповед за статут на постройката, само че съдът постановява, че оторизираният орган за сходна заповед е Министерство на културата.

Сега специалистите от института стартират изначало. Процедурата планува първо да бъдат известени притежателите, че стартира се рестартира роцесът за обявление. После следва цялостната документи да бъде прегледана на Специализиран експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности към Мининистерството на културата. Инвеститорите също ще имат правото да изразят своето мнение, само че в последна сметка най-важно ще бъде експертното мнение.

Специалистите ще би трябвало да прегледат документите и на другата объркана постройка, с цел да се реши дали тя остава единична културна полезност.

" В момента складът няма статут. В предпазена зона е, само че това не пречи да бъде съборена, стига Община Пловдив да издаде позволение. До това обаче надали ще се стигне, тъй като всички знаем какъв ще е публичният отзив ", разяснява пред PlovdivTime шефът на НИНКН арх. Петър Петров.

Той разкри, че откакто е научил за решението на Върховен административен съд, е направил информация кой юрист е представлявал НИНКН в делото.

" Става дума за наета външна компания, която нищо не е направила. Разпоредих се да прекратят контракта ѝ ", сподели още Петров.

Той изясни, че е имал среща със притежателя на склада, който е заявил желанието си да възвърне постройката. А в прилежащия парцел към до автогарата да издигне здание, което да хармонира с " Ориент Табако ".

Одобрен план в НИНКН след сриването на постройката няма.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР