Националният институт за недвижимо културно наследство иска близо 30% от

...
Националният институт за недвижимо културно наследство иска близо 30% от
Коментари Харесай

Обмислят 30% от центъра на Пловдив да е със статут на паметник на културата

Националният институт за недвижимо културно завещание желае близо 30% от центъра на Пловдив да е със статут на " монумент на културата " и там да бъде лимитирана всякаква капиталова активност , оповестява bTV.

Причината е в града.

В региона обаче има и жилищни квартали, в които множеството здания не са монументи на културата. Техните притежатели са обезпокоени от концепцията квартали в необятния център да влязат в предпазена зона.

Сред препоръчаните места се оказват част от малцинствен квартал и голям брой жилищни кооперации. В случай че получат статут, при всеки ремонт, преустрояване или промяна на покриви живеещите в региона ще би трябвало да желаят позволение от Националния институт за запазване на културата.
 Пламна един от някогашните тютюневи хранилища в Пловдив
Пламна един от някогашните тютюневи хранилища в Пловдив

Запалило се е подземно помещение

Кметът на регион " Централен " в града счита, че администрацията няма потенциал да обслужва толкоз огромен урбанизиран предпазен регион

Според него ясно би трябвало да се разграничат типовете здания - тези, които фактически имат темперамент на монумент на културата, и тези, които не имат такива характерности.

Той е безапелационен, че концепцията не би трябвало да се приема, защото НИНКН оферират да наложат цялостен мораториум на всички строителни действия.

До момента предлагането не е признато от експертния съвет към Министерството на културата, само че към момента се разискват разновидности.

От Института за културно завещание пък настояват, че са останали неразбрани, защото задачата им била да дадат инструмент, с който пловдивчани да опазят наследствотото на града, с цел да не се повтори историята с тютюневите хранилища.
 Минеков решен да избавя Тютюневите хранилища в Пловдив
Минеков решен да избавя Тютюневите хранилища в Пловдив

Спешно дойде след известия за нелегално срутване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР