Националният фонд Култура не е следил дали реално и с

...
Националният фонд Култура не е следил дали реално и с
Коментари Харесай

Културните събития по време на европредседателството се отчели чисто формално

Националният фонд " Култура " не е следил дали действително и с какво качество са се провеждали събитията и плановете от културната стратегия на европредседателството, които бяха утвърдени за финансиране през предходната година. Това оказва се от отговори на шефа му Борислав Геронтиев до " Сега ", получени по реда на Закона за достъп до социална информация. Фондът към този момент е платил напълно на плановете, които са показали доклад.
През декември м.г. фондът подписа контракти с 55 претенденти на обща стойност към 1.65 млн. лева , а общият бюджет на България за културни събития по време на европредседателството беше 4 млн. лева Към момента фондът, който е на послушание към Министерството на културата и чийто ръководител е министър Боил Банов, не дава информация дали е отказал да изплати до дъно парите на някой от плановете, и аргументите, заради които го е направил. Досега са предадени докладите на 27 плана, а напълно са изплатени средствата на 20, излиза наяве от справката. Не е известно обаче дали книжата на останалите са върнати за ремонти или са отхвърлени.
Засега няма и бенефициент, който да е оповестил, че не е съумял да извърши плана си, и да е върнал средства. Според разпоредбите на културната стратегия плановете получиха 70% от сумите при подписването на договорите. Останалите 30% би трябвало да се преведат до три дни след приключването им. Крайният период бенефициентите да подадат документи е 30 септември.
Системата за надзор наподобява изцяло официална, като се има поради, че част от утвърдените мероприятия бяха четения на книги, музикални осъществявания, театрални постановки, уъркшопове и така нататък Част от тях трябваше да се проведат в частни галерии и зали, в читалища в провинцията, по площади, паркове и други " За инспекция на осъществяването на плановете, подкрепени финансово от НФ " Култура ", се ползват и ревизират за сходство със заложените в плановата документи детайли изчерпателен и финансов доклад. Изискванията към отчетната документи са заложени в изискванията на Културна стратегия на българското председателство на Европейския съюз, сбито дава отговор Геронтиев на въпросите: " Как фонд " Култура " ще ревизира дали подадените документи дават отговор на осъществените действия? Правена ли е до момента инспекция и какви са резултатите от нея? ". В справката се споделя още, че " съгласно контракта, за изпълнен план се смята подобен, по който всички действия са завършени и чиито отчетни документи са подадени и утвърдени ". " Във връзка с това след даване на всички планувани от контракта документи за съдържателно и финансово отчитане на плана и след тяхното утвърждение от специалистите на НФ " Култура ", се прави дефинитивно заплащане по програмата ", написа още в отговорите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР