Националният ден саамите се празнува всяка година в деня, в

...
Националният ден саамите се празнува всяка година в деня, в
Коментари Харесай

6 февруари - Национален ден на саамите

Националният ден саамите се чества всяка година в деня, в който шведските и норвежките саами са се обединили и провели първия си конгрес през 1917г. в Тронхайм, Норвегия.

Столетие по-късно празненствата се завръщат там, откъдето са почнали, написа „ Локал Швеция ”. На конференцията на саамите в Хелзинки през 1992г., 6 февруари е разгласен за празник и се чества публично от 1993 – Генералната асамблея на Организация на обединените нации я афишира за година на коренното население на света.

Празнува се из цяла Сапми – по този начин саамите назовават района, която обгръща Норвегия, Швеция, Финландия и Русия.

Шведският културен министър Алис Ба Кунке е в Тронхайм, с цел да взе участие в церемониите и да се запознае със саами. Кралят на Норвегия Харалд V и министър-председателят Ерна Солберг също ще са там.

Отворен е и обичайния базар, на който бяха показани 400-годишни обичайни занимания като кучешки впряг, занаятчийство и може би най-интересното от всичко – надпреварване с елени.

Саамите са коренното население на северната част на Скандинавския полуостров. Те наброяват от 75 000 до 100 000 души. Традиционно те се прехранват с лов на риба и отглеждане на животни, и по-специално развъждане на елени.

Саамите приказват над 10 езика, които носят общото название „ саами “ и спадат към угрофинската езикова група. В 4 финландски области езиците имат формален статут.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР