Националният архив на САЩ публикува близо 1500 документа, свързани с

...
Националният архив на САЩ публикува близо 1500 документа, свързани с
Коментари Харесай

САЩ разсекретиха 1500 документа за убийството на Кенеди

Националният списък на Съединени американски щати разгласява близо 1500 документа, свързани с следствието на убийството на президента Джон Кенеди през 1963 година, съобщи " Гардиън ".

Разкриването на секретни телеграми, вътрешни отчети и други документи дава отговор на крайния период, поставен през октомври от сегашния държавен глава Джо Байдън, и е в сходство с федерален закон, който приканва за издание на документи, с които разполага държавното управление. Очаква се през идната година да бъде оповестена и спомагателна информация по случая.

Няма непосредствени признаци, че записите съдържат разкрития, които биха могли да трансформират радикално публичното схващане за събитията към убийството на Кенеди на 22 ноември 1963 година от ръката на Лий Харви Осуалд. Въпреки това последният транш от документи беше предстоящ с неспокойствие от историци и мнозина други, които десетилетия по-късно остават скептични, че в разгара на Студената война млад мъж с поръчана по пощата пушка е единственият виновен за убийството, което промени хода на американската история.

Документите включват телеграми и бележки на Централно разузнавателно управление на САЩ, в които се разискват разкритите по-рано, само че по този начин и неизяснени до дъно визити на Осуалд в руското и кубинското посолство в Мексико сити, както и разискването на потенциалното присъединяване на Куба в убийството на Кенеди.

В една от телеграмите на Централно разузнавателно управление на САЩ се разказва как Осуалд се обажда в руското посолство, до момента в който е в Мексико, за да изиска виза за посещаване в Съветския съюз. Той посещава и кубинското посолство, явно интересувайки се от пътническа виза, която би му разрешила да посети Куба и да изчака руска виза. На 3 октомври, повече от един месец преди убийството, той се връща в Съединени американски щати през граничен пункт на границата с Тексас.

В различен отчет, датиран на идващия ден след убийството на Кенеди, се споделя, че съгласно прихванат телефонен диалог в Мексико Сити Осуалд е общувал с офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), докато е бил в руското посолство през септември същата година.

След закононарушението мексиканските управляващи арестуват мексиканска служителка на кубинското посолство, с която Осуалд е общувал. Тя е споделила, че мъжът е твърдял, че е  " болшевик и обожател на Кастро ".

В един от документите на ЦРУ с гриф " Само за секретни очи "  се наблюдават заговорите на американското държавно управление за убийството на тогавашния кубински водач Фидел Кастро, включително скрит план от 1960 година, който включва " потреблението на незаконния свят с контакти в Куба ".

Разсекретените файлове включват няколко отчета на ФБР за напъните на бюрото да проверява и следи огромни мафиоти като Санто Трафиканте младши и Сам Джанкана, които постоянно се загатват в тайните теории за убийството на Кенеди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР