Националният археологически музей, представен от гл.ас. Камен Бояджиев в разговора

...
Националният археологически музей, представен от гл.ас. Камен Бояджиев в разговора
Коментари Харесай

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, показан от гл.ас. Камен Бояджиев в диалога му с Божидар Янев в ефира на

"Около постройката е имало и хан, и медресе. Това е била основната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После постройката е предоставена на бъдещата Народна библиотека, само че изискванията за запазване на книги не са подобаващи и след 5 години е дадена на Народния музей.

Първо са се наложили градивни поправки, след това - уголемение. Според самият Иречек постройката е несъответствуваща. След построяването на Народната банка, се прибавят новите пространства сред тях.

Ние сме едни от най-богатите като профилирана археологическа колекция на Балканите. Обхващаме интервал от над 1 милион години. В зала Праистория има находки на над 1,5 милиона - може би едни от най-старите в Европа, те са от пещера "Козарника ".

Оригиналите на "Голяма Косматка " са при нас. Може би бронзовата глава на Севт Трети, Вълчетрънското богатство са измежду най-забележителните ни артефакти. Не толкоз известни са разкопките от 30-те, когато са разкрити остатъци от античния интервал на Сердика и от Ранно-желязната ера. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР