Националните програми за развитие на образованието са общо за около

...
Националните програми за развитие на образованието са общо за около
Коментари Харесай

Цоков: Националните програми за развитие на образованието са за около 230 млн. лв.

Националните стратегии за развиване на образованието са общо за към 230 милиона лв., като има две нови стратегии през тази година. Едната стратегия е за " Безопасност за придвижване по пътищата " и е с общ бюджет от към 4 милиона лв.. Тя сплотява няколко модула от предишни стратегии и възпитава умения у децата и учениците, свързани с безвредното придвижване по пътищата, в това число и посредством изработването на електронни приложение за това, сподели министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков на съвещанието на парламентарната комисия по образованието и науката.

Втората нова национална стратегия за развиването на образованието също е доста значима и е озаглавена " Без експанзия за сигурна просветителна среда ". Тя е на стойност 500 000 лв. . Програмата е разграничена на два модула и единият от тях е ориентиран към детските градини и учебните заведения, и е за работа, обвързвана с подготовката на педагогическите експерти, само че и за работа с родителите. Тя е за обезпечаване на безвредна и положителна просветителна среда, изясни министър Цоков.

Той заяви, че през тази година са планувани повече средства по разнообразни национални стратегии за детските градини. Двойно е повишен размерът на средствата за " Хубаво е в детската градина " - като обособена национална стратегия, дружно с това, в разнообразни просветителни стратегии, са планувани средства за детските градини, с цел да могат те да вземат участие в тях.

Важен модул има в националната стратегия, обвързвана с националното стандартизирано външно оценяване, като са включени действия за подготовка за присъединяване на нашите просветителни институции, на учители и възпитаници в идващото проучване на PISA през 2025 година Ще бъде основана и банка от въпроси и тестови задания, които имат по-практически насочен темперамент и са свързани с определяне на умения и компетентности, а освен с възпроизвеждането на познания. Това е един значим модул, който още от есента ще стартира да работи, заяви министър Галин Цоков.

" В Националната стратегия за осведомителни технологии отделихме място на развиване на компетентностите на учениците, учителите и на учебните шефове във връзка с киберсигурността. Този модул е засилен през тази бюджетна година . Предвидени са и средства за пазаруване на устройства за четене на възпитаници с дислексия, дисграфия и дискалкулия, като това е за към 200 000 лв. сега. При публичното разискване, в случай че получим и други оферти, тези средства може да се усилят ", сподели просветителният министър. Той означи, че тези устройства дават опция за профилирана работа с деца със специфични просветителни потребности.

Новост има и в националната стратегия за подготовка, в която са отделени средства за основаване на нови квалификационни курсове за педагогичен експерти, ориентирани и към формиращо оценяване, и за подготовка на тестови задания, свързани с асимилиране на умения и на по-голяма практическа устременост. Отделени са и средства за експериментиране на стандарта за качество на образованието в просветителните институции, с цел да се види кое работи и да се одобри окончателният вид. Целта е да се подложи на публично разискване стандартът за ръководство на качеството в просветителните институции, сподели министър Галин Цоков.

Той означи, че забавен нов модул има и в Националната стратегия " Иновации в деяние " , обвързван с нововъведенията за нови образователни предмети и за образователни предмети, които са с интегрален темперамент и това ще са интегрални образователни предмети. Тези средства ще са ориентирани към учебни заведения, които са създали или ще разработят такива образователни предмети, и ще може да ги осъществят със своите новаторски планове.      
 
Интересни нови моменти има и в Националната стратегия " България - просветителни направления " , отделихме модул за държавните ни учебни заведения зад граница и за българските неделни учебни заведения в чужбина, с цел да могат те да аплайват и учениците от тях да могат да посетят България. Друг забавен модул има и в Националната стратегия " Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти ", посредством който ще се преодолява професионалният стрес при учителите, като са планувани към 100 000 лв., сподели просветителният министър.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР