Националната здравноосигурителна каса е с просрочени дългове към чуждестранни клиники

...
Националната здравноосигурителна каса е с просрочени дългове към чуждестранни клиники
Коментари Харесай

НЗОК дължи милиони на чуждестранни клиники

Националната здравноосигурителна каса е с просрочени задължения към задгранични клиники в рамер на 263 млн. и 293 хиляди лв..

Те са насъбрани от неплатени сметки за лекуване на български жители, които са изпращани за диагностика, интервенции и терапия зад граница след утвърдени заявки от самата каса. Това оповестиха от НЗОК като отговор на въпроси на " Монитор ".

Оказва се, че 2 млн. и 635 хиляди лева са просрочени отговорности още от интервала 2010 година – 2014 година. За 2015 година общо дължимата сума е в размер на 73 млн. 372 хиляди лева, а за 2016 година е 99 млн. 049 хиляди лв.. От януари до 30 ноември тази година са постъпили фактури за погашение в размер на 88 млн. 236 хиляди лв..

Дължимите суми се възвръщат според наредбите на Регламентите за съгласуваност на системите за обществена сигурност, в границите на гласуваните средства по Закона за бюджета на НЗОК за съответната година и признат от Надзорния съвет на НЗОК проект за заплащанията към съответните страни, споделиха от финансовата дирекция на касата.

За старите отговорности финансово-осигурителната институция е подписала контракти за разсрочено погасяване на отговорностите.

Освен тези суми, към 30 ноември в касата са постъпили и самостоятелни искове от българи, които са се разболели в чужбина и са лекувани там. Те са за общо 47 767 души, като лекуването им, което би трябвало да бъде заплатено от българска страна, възлиза на 88 млн. и 236 хиляди лв..

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР