Националната здравноосигурителна каса да плаща някои от скъпите медицински изделия,

...
Националната здравноосигурителна каса да плаща някои от скъпите медицински изделия,
Коментари Харесай

Парите за стентове и протези - директно на производителя

Националната здравноосигурителна каса да заплаща някои от скъпите медицински произведения, като стентове, клапи и протези, непосредствено на производителите и дистрибуторите, а не както до момента - на лечебните заведения, които по-късно се разплащат с компаниите. Това плануват промени в Наредбата на Здравното министерство. Идеята е, че по този метод НЗОК ще може да се контракти с дистрибуторите на по-ниски цени, в сравнение с здравните заведения.

Сред управлението на Министерството на здравеопазването има подозрения, че доста покупко-продажби за доставка на произведения се вършат " под масата ", което в последна сметка удря по джоба на пациентите, които са принудени да заплащат високи цени за консумативите. Основната цел е Здравната каса да усъвършенства разноските за медицински произведения, който порастват непрестанно. За тази година НЗОК разполага с бюджет за медицински произведения 98 милиона лв., а до края на август към този момент е похарчила 70.2 милиона лв..

Срокът за публичното разискване на измененията в Наредбата е 14 дни. Той е скъсен предвид на идната годишна процедура по определянето на стойностите, по които НЗОК заплаща медицинските произведения. През пролетта на тази година наложи регулация на някои консумативи и медикаменти в опита да ограничи разноските си, само че еднолично спуснатите цени на някои произведения скандализираха лекарите, които тогава предизвестиха, че това ще докара до по-сериозни заплащания от страна на пациентите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР