Националната валута трябва да има своя присъща стойност, без да

...
Националната валута трябва да има своя присъща стойност, без да
Коментари Харесай

Развод с долара: предложиха рублата да бъде обвързана със златото

Националната валута би трябвало да има своя присъща стойност, без да е обвързана с $

„ В Русия ще бъде създадена и тествана нова финансова система, която включва обвързване на стойностите на златото и на валутата “, сподели Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Промяната на метода на обвързване на националната валута е „ изискване за гарантиране на икономическата сигурност на Русия “, сподели той. Експертен съвет е зает с плана за парична и финансова система с два контура. Доколко това е осъществимо и по какъв начин ще се отрази на стопанската система на страната, изследва " Известия ".

Идеята не е нова

„ Сама по себе си концепцията за издаване на няколко валути в границите на една страна с плаващ курс не е нова “, споделя Сергей Хестанов, доцент от катедрата по фондови пазари и финансово инженерство, Факултет по финанси и банкиране (ФФБ) на РАНХиГС. Както си спомня ученият, в Руската империя след промяната на Вите през 1895-1897 година в обращение са били както златни, по този начин и хартиени рубли. В Съюз на съветските социалистически републики нещо сходно се случва през интервала на НЕП “.

Според Хестанов този опит може да бъде скъп и в наше време.

„ Може би, като се вземат поради съмненията в обменния курс на една валута по отношение на друга, ще зародят някои механически компликации. Но този проблем се взема решение елементарно с принадлежности за автоматизация на счетоводството “, допуска събеседникът на редакцията.

По мнението на специалиста, удивително е, че в интервалите на по едно и също време обращение на златните и хартиените рубли както в Руската империя, по този начин и в Съюз на съветските социалистически републики, се следи доста нарастване на стопанската система и благосъстоянието на жителите.

Необходими са доста старания

След като западните страни блокираха половината от съветските златни и валутни запаси:

„ Стана явно, че обменният курс на рублата не може да бъде поддържан с обичайни способи, основани на интернационалната търговия и кредитната финансова система “, сподели Артем Тузов, изпълнителен шеф на отдел „ Капиталов пазар “ в IC UNIVER Capital.

„ Имаме потребност от нов метод, който в този момент се създава. Преди това всички валути бяха обезпечени 1 към 1 от златото на Щатите. Неудобно е да се заплаща със златни кюлчета, по тази причина бяха издадени „ касови бележки “, че страната подсигурява, че тази валута е равна на нейния еквивалент в злато.

Вече няма такава процедура, не можете да дойдете и да промените валутата за равноценност. Целта на актуалното предложение е да се направи ново обвързване на рублата със златото и други ликвидни полезности. Т.е., да се обезпечи против рублата артикули, които една рубла може да купи. Тогава рублата ще коства толкоз, колкото стоките могат да се получат в Русия за нея. “

„ Всяка иновация в стопанската система е стрес, споделя специалистът. „ Но непрекъснатото рухване на рублата по отношение на международните валути е не по-малко стресиращо за жителите. Няма отговор за какво рублата би трябвало да коства не 30 рубли за $, а 50-70, в случай че златните и валутните запаси непрестанно порастват и Русия има бюджетен остатък “, продължава той. - Всъщност това е просто колониална система, която изсмуква запаси от страната.

Ако промяната е сполучлива, рублата ще се трансформира в една от най-силните валути в света, което от своя страна ще усили фрапантно покупателната дарба на жителите. Но анализаторът припомня и за рисковете. „ В същото време това внезапно ще понижи рентабилността на съветските експортьори, защото главното им преимущество беше ниската цена на рублата, съчетана с високите валутни доходи. Сега това преимущество ще изчезне.

Повече въпроси, в сравнение с отговори

В изявлението Николай Патрушев единствено очерта тематиката. Може единствено да се гадае и да се вършат прогнози за съответната реализация, обмисляне и осъществяване, споделя Екатерина Косарева, ръководещ сътрудник на аналитичната организация WMT Consult.

„ В тълкуването има доста празни места: какво тъкмо се има поради под „ валутни стойности “, за какъв тип обвързаност към златото става въпрос, от какво зависи. Освен това не е ясно кой е в " експертния съвет ", които създават кардинално нова финансова система и плана за преход към нея. Какво ще се случи с вносните артикули, изключително тези, които ще се внасят като част от успореден импорт - това няма ли да стане нерентабилно? Как да развиваме износа при липса на изгоди за производителите”

По мнението на специалиста, е належащо да се изчака публично удостоверение и коментар от Централната банка на Русия.

„ И колкото по-скоро получим публична информация от финансовия регулатор, толкоз по-малко тълкувания, неправилни схващания и даже умишлени имитации ще се появяват в медиите. Факт е, че голословните оценки могат да провокират суматоха. Това да вземем за пример, може да докара до незабавно изтегляне на депозити и опит за закупуване на валута „ за всичко “, преждевременно прекачване на последните средства в криптовалута, вложение в съмнителни планове и по този начин нататък “, заключава Косарева.

Отказ от надмощие

„ Предложения за обвързване на рублата със цената на златото не се чуват за първи път, само че тази тематика закупи особена новост на фона на неотдавнашните наказания, наложени от Съединените щати и Европейския съюз “, споделя Артем Деев, началник на изчерпателен отдел в AMarkets. — Обвързването към златото значи внезапно подсилване на рублата. Това ще бъде мощен удар върху международната доларова система. И други страни могат да последват образеца на Русия. По-специално, Китай предложи да се отдели международната стопанска система от $ и да се върне към златния стандарт.

Експертът показва, че:

„ Отхвърлянето на златния стандарт (когато международните валути бяха обвързани с цената на златото) докара до внезапно подсилване на американската валута по света. Доларът се трансформира в главната стока на Съединените щати, която беше търсена от всички страни, тъкмо както златните кюлчета бяха преди “, продължава той. „ Сега, развързвайки рублата и другите валути от $, може да бъде нанесен пагубен удар върху основите на американската стопанска система. “

Това обаче няма да е бърз развой, припомня Деев.

„ Самият факт на появяването на сходни оферти, тяхното интензивно разискване значи, че хегемонията на $ може скоро да завърши и националните валути ще станат по-ценни. Това ще укрепи стопанските системи на страните, които ще се върнат към " златния стандарт " - заключава специалистът

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР