Националната служба за сигурност на Молдова обвини в петък молдовски

...
Националната служба за сигурност на Молдова обвини в петък молдовски
Коментари Харесай

Молдова обвини бизнесмен, че е налял 50 млн. евро за финансиране на протести

Националната работа за сигурност на Молдова упрекна в петък молдовски предприемач, че е оказал помощ за насочването на 1 милиард леи (50 милиона евро) в страната за образуване на антиправителствени митинги по време на войната в Украйна и за " пазаруване " на гласоподаватели в изборите този уикенд.

Александру Мустеата, началник на Агенцията за сигурност и информация (SIB), сподели, че Илан Шор , молдовски предприемач, който беше наказан задочно за банкови измами, е основна фигура в опитите на Русия да завоюва политическо въздействие над Молдова.

" Хибридната война, водена от Русия и трансграничните незаконни групи, се ускори през 2022 година ", сподели Мустеата, изброявайки намесата в изборите, подхранването на сепаратистки настроения на юг и това, което той разказа като деформиране на демократичните процеси.

" И създателите на този сюжет, непосредствено в Молдова, са открити - те са представители на незаконна група, ръководена от Илан Шор. Групата работи под прикритието на доста политически планове ", сподели той на брифинг за пресата. 

Шор отхвърли средствата да са свързани с Русия , като сподели, че са генерирани от негови бизнес планове в разнообразни страни. Във видео, оповестено във Фейсбук, той сподели, че изпраща парите в Молдова за подкрепяне на пенсионери , финансиране на планове за обществена инфраструктура и някои политици.

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду упрекна Русия по-рано тази седмица, че " купува " гласоподаватели на изборите, като насочва пари към промосковски политически партии.

В отговор съветското външно министерство назова Санду " срам " и сподели, че тя се пробва да отвлече вниманието от пропуските на своето държавно управление.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, в Молдова има опасения, че спорът може да се популяризира на нейна територия .

Мустеата сподели, че хакерски атаки, интервенции под подправен байрак, опити за образуване на всеобщи вълнения и образуване на антиправителствени митинги са били употребявани от Русия в нейната хибридна война за дестабилизиране. Тези опити са спрени от управляващите, сподели той.

Мустеата също изпрати писмо до молдовските изборни чиновници с молба да отстранят претенденти, свързани с Шор, участващи в изборите. Шор беше наказан задочно тази година за присъединяване си в корупционен скандал за 1 милиард $.
 Мая Санду упрекна Русия, че купува гласоподаватели
Мая Санду упрекна Русия, че купува гласоподаватели

Този уикенд в Молдова предстоят локални избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР